Alle tv-fabrikanten keken uit naar de zomer van 2020. De Olympische Spelen én het EK Voetbal; dat betekent normaalgesproken een boost voor de verkoop van tv’s. Hét moment om nieuwe toestellen te introduceren vanwege alle nieuwe beeldtechnieken waar je bij uitstek in sportuitzendingen goed van profiteert. Die evenementen gaan niet door, maar doordat we veel thuis zitten kopen we alsnog massaal nieuwe tv’s. Wat zijn de laatste trends en innovaties op die tv-markt?
Televisies kun je grofweg indelen in twee categorieën. Toestellen met futuristische, technische snufjes die een normaal mens niet kan betalen en de betaalbare modellen. In dit artikel kijken we eerst naar de ontwikkelingen in die laatste categorie en sluiten we af met een aantal ontwikkelingen waar je mond van openvalt.
OLED-schermen steeds betaalbaarder
In 2015 moest je nog duizenden euro’s neertellen voor een OLED-tv. Dat waren die enorme schermen waar je in de winkel snel voorbij liep als je het prijskaartje zag. Inmiddels is de productietechniek verbeterd en worden er ook kleinere OLED-schermen gemaakt. Hierdoor wordt OLED steeds betaalbaarder. OLED is een schermtechniek die niet alleen zorgt voor hele heldere kleuren; met OLED is zwart ook echt diepzwart. Dit merk je zeker tijdens het kijken. Daarnaast maakt deze techniek superdunne schermen mogelijk. Sommige schermen zijn nog maar een halve centimeter dik en plak je dus als een poster tegen je muur. Bovendien is de kijkhoek beter dan bij de - voorheen gangbare - lcd-schermen. Dit betekent dat kleur en contrast nagenoeg gelijk blijven als je vanaf de zijkant naar je tv kijkt.
Bioscoopkwaliteit in iedere huiskamer
Fabrikanten komen met steeds hogere resoluties voor tv-schermen. Een goede resolutie is natuurlijk belangrijk: hoe hoger de resolutie, des te meer details je kunt zien. Vroeger had je Full HD-schermen en in 2013 kwam 4K op de markt. Aan het begin was deze bioscoopkwaliteit nog peperduur, maar inmiddels heb je voor een paar honderd euro een scherm met 4K-resolutie.
Fabrikanten gaan anno 2020 nog een stap verder met - wederom zeer dure - 8K-schermen. Dat klinkt heel spannend, maar je film of serie moet wel gemaakt zijn in die resolutie om er iets van te merken. Op dit moment is nog niks in 8K te bekijken. Sterker nog, alleen aanbieders als Netflix en YouTube bieden televisiecontent met 4K-resolutie. Alle ‘gewone’ tv-programma’s worden nog uitgezonden in Full HD.
De opvolger van OLED: MicroLED
Verschillende fabrikanten zoals Samsung en Sony zijn al druk bezig met de opvolger van OLED: MicroLED. Door deze schermtechniek wordt het beeld nóg helderder. Wat het pas echt bijzonder maakt is dat je verschillende panelen als LEGO-blokjes aan elkaar kunt klikken tot één scherm. Wat je hier precies aan hebt is nog niet helemaal duidelijk, maar innovatief is het wel. De eerste versie werd in 2018 gelanceerd voor maar liefst 18.000 US dollar.
De oprolbare televisie: 60.000 euro
Het kan natuurlijk altijd gekker. LG introduceert dit jaar als eerste fabrikant een oprolbare televisie. Het scherm komt met een druk op de knop uit een meubel rollen dat je gewoon in je woonkamer zet. Dat meubel is tegelijkertijd de soundbar waar het geluid uitkomt. Zien is geloven, maar om er eentje in je huiskamer te hebben, moet je wel eerst 60.000 euro neerleggen. De geschiedenis laat zien dat de peperdure toestellen een aantal jaar later in de betaalbare categorie vallen. Wellicht hebben we in de toekomst dus allemaal een opgerolde televisie thuis?
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=cgOyWgKl7XY[/embed]