Kies je webmail
Van streamen tot gamen: dit kun jij allemaal met je internetsnelheid

Van streamen tot gamen: dit kun jij allemaal met je internetsnelheid

28 januari 2019

Om je heen suizen op ieder moment ontelbare nullen en enen door kabels en de lucht. Hoeveel heb jij daarvan nodig om een film te kunnen streamen? Of om snel een bestand te downloaden? En betekent een snel internetabonnement ook een goede wifi-verbinding? Een kort lesje internetsnelheid.

Bit? Byte?

Het meten van downloadsnelheid leidt vaak tot verwarring. Als je kiest voor een internetabonnement, vergelijk je snelheden namelijk op basis van megabit per seconde, afgekort met Mbps. Dit is iets anders dan een megabyte (MB), de term die je vast wel eens bent tegengekomen om de bestandsgrootte van foto’s, video’s en muziek aan te geven. 1 megabyte bestaat uit 8 megabit. Door de snelheid van jouw abonnement door acht te delen, reken je uit hoeveel MB je per seconde binnenhaalt. Met een downloadsnelheid van 100 Mbps haal je dus 100/8 = 12,5 MB per seconde binnen.

Handig rekenlesje

Dit rekenlesje maakt duidelijk wat je eigenlijk met je internetsnelheid kunt doen. Het nieuwe besturingssysteem voor je MacBook van 12,5 GB (12.500 MB) download je met bovenstaande snelheid dus theoretisch in duizend seconden, iets meer dan een kwartiertje dus. Een film van ongeveer 1 GB (1.000 MB) duurt nog geen anderhalve minuut. En dat mp3’tje van 6 MB haal je in een halve seconde binnen. Daar deed je modem twintig jaar geleden nog gemakkelijk een half uur over.

Streamen

Streamen is een ander verhaal: hier geldt dat een hogere beeld- of geluidskwaliteit ook meer MB’s verbruikt. Op Netflix een film streamen in hoge kwaliteit verbruikt ongeveer 1,5 MB per seconde. Spotify luisteren 0,04 MB per seconde, en online gamen ongeveer 0,1 MB per seconde.

Werken aan je snelheid

Supersnel internetabonnement en toch lange downloadtijden en irritant gebuffer op Netflix? Dan kan het helpen om je modem op een centralere plek in huis te plaatsen (dus niet verstopt in de meterkast bij de voordeur). Bekijk hier ook andere tips om het beste uit je wifi-verbinding te halen. Vergeet bovendien niet de netwerkkaart in je computer of laptop. Je kunt wel een duur abonnement met de beste modem hebben, maar als je netwerkkaart te oud is om deze snelheden aan te kunnen, zal je er tijdens het downloaden helaas weinig van merken.

Klaar voor de toekomst

Zoals je ziet kom je met een gemiddelde internetsnelheid een heel eind. Je kunt gemakkelijk een film streamen in goede kwaliteit terwijl iemand anders een vakantiealbum downloadt of een spelletje speelt. Mocht je een groot gezin hebben, films willen streamen in 4K, gamen in virtual reality en flink wat slimme apparaten in huis halen die altijd online zijn, is een sneller abonnement een optie. Met het nieuwe Fiberspeed van DELTA haal je bijvoorbeeld snelheden van maar liefst 1.000 Mbps in huis.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.