Waarom bij koud weer je telefoonbatterij sneller leegloopt
12 december 2022Bij koud weer kan je telefoonbatterij sneller leeglopen of zelfs uitvallen. Hoe zit dat, en wat kun je er tegen doen? We vragen het Gert Jan ter Haar, manager bij Samsungs Technical Product Management team, die alles weet van telefoonbatterijen.
Klopt het dat mijn batterij bij koud weer sneller leegloopt of zelfs uitvalt?
“Ja. Je telefoon heeft een Lithium-ion-batterij met een positieve en negatieve elektrode. Wanneer je je telefoon gebruikt, vindt er in de batterij een chemisch proces plaats waarbij ionen naar de positieve elektrode bewegen en zo energie afgeven. (Bij het opladen van je batterij is die beweging omgekeerd.) Koud weer zorgt voor weerstand, en daarmee voor vertraging in dat proces. Er gaat geen energie verloren, dat kan natuurkundig gesproken niet, maar hierdoor denkt je telefoon wel dat de batterij leger is dan-ie in werkelijkheid is. Dat wordt uitgedrukt in een laag batterijpercentage op je scherm.”
Maar daar hoef ik me dus niets van aan te trekken?
“Toch wel. Je telefoon krijgt wel degelijk minder energie dan het bij een warmere temperatuur zou krijgen. Piekspanningen, die nodig zijn voor bepaalde berekeningen of andere processen, zoals het spelen van een spelletje, kunnen niet meer door de batterij geleverd worden, waarop het toestel zichzelf zal uitschakelen. Dat doet het ook wanneer het denkt dat de batterij op 0 procent is, ook al is dat niet zo.”
Bij welke temperatuur treedt dit effect op?
"Ga er maar vanuit dat een beetje vorst al effect kan hebben. Maar hoe sterk dat effect is, hangt van veel factoren af. De gezondheid van je batterij, de grootte van je batterij, het materiaal van de behuizing van je telefoon (metaal is in dit geval slechter dan plastic), de manier waarop je je telefoon gebruikt (hoe minder energieverbruik, hoe beter natuurlijk) hoe lang je in de kou blijft en waar je je telefoon bewaart (zie hieronder).
Wat kan ik er tegen doen?
"Draag je telefoon bij koud weer in de binnenzak van je winterjas, daar zal hij redelijk warm blijven vanwege je lichaamstemperatuur. Vaak wordt geadviseerd om een powerbank mee te nemen, maar je moet er rekening mee houden dat daar ook een Lithium-ion-batterij in zit, en je dus hetzelfde probleem zult hebben. Het is het beste om gewoon naar binnen te gaan wanneer je merkt dat je telefoon last krijgt van de kou. Je zult zien dat de telefoon, die misschien wel aangaf dat je batterij bijna leeg was, zo weer een halve dag mee kan gaan wanneer het een poosje op kamertemperatuur is, zelfs zonder ‘m aan de oplader te leggen. Het is trouwens nog goed om te benadrukken dat je batterij geen schade kan oplopen door koud weer, het zorgt enkel voor tijdelijk ongemak.” Nog meer weten over de werking van je telefoonbatterij? Lees hier hoe je ‘m het beste oplaadt.