Kies je webmail
Waarom Joke fietst voor DELTA Ride for the Roses

Waarom Joke fietst voor DELTA Ride for the Roses

05 juni 2019

De jaarlijkse benefietfietstocht DELTA Ride for the Roses staat weer voor de deur! Op zaterdag 15 juni wordt er in Zeeuws-Vlaanderen gefietst om geld op te halen voor kankeronderzoek. DELTA is trots naamgevend sponsor van het Zeeuwse wielerevenement. Joke de Visser, 73 jaar, uit Kapelle is een van de deelnemers.

Voor welke afstand heb je je ingeschreven, Joke?

“Voor de DELTA Ladies Night Ride op vrijdagavond, 15 kilometer, en voor de 50 kilometer op de zaterdag.”

Twee fietstochten in één weekend! Hoe staat het met de conditie?

“Ha, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ik doe al jaren mee met DELTA Ride for the Roses. Mijn conditie is prima, durf ik wel te zeggen. Ik heb me ook vast ingeschreven voor het landelijke evenement in september, dat dit jaar in Goes plaatsvindt.”

Waarom fiets je mee?

“Ik vind het belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar kanker, wat mede door dit evenement gefinancierd wordt. Dat heb ik altijd al belangrijk gevonden, maar enkele jaren geleden kreeg ik een extra motivatie: mijn kleinzoon, bijna 18,  kreeg lymfklierkanker.” “Het zit op een plek die zo moeilijk bereikbaar is, dat ze het niet met een operatie kunnen weghalen. Daarom proberen ze het te bestrijden met bestraling en chemotherapie. Maar er is een kans dat het met nieuwe technieken in de toekomst toch operabel wordt. Daarom is onderzoek naar kanker zo belangrijk, en is het dus ook belangrijk om aan dit soort benefietevenementen mee te doen.”

We kunnen ons voorstellen dat meer deelnemers zulke persoonlijke redenen hebben om mee te fietsen. Praat je daar met elkaar over?

“Zeker. Maar dat is ook het mooie van zo’n dag: je ontmoet nieuwe mensen en knoopt snel een praatje aan, bijvoorbeeld als je onderweg een terrasje pakt voor even een kop koffie. Deelnemers hebben een rugnummer, met eronder: ‘Ik fiets voor…’. Daar kun je zelf iets opschrijven. Zoiets geeft vaak aanleiding om het er even over te hebben.” “Onderweg op de fiets zie je het natuurlijk ook. Het is inderdaad soms wel confronterend, emotioneel. Maar het kan ook een mooi moment zijn om er bij stil te staan. Vlak voor de start is zo’n moment. Dan zingt Patricia Foort The Rose van Bette Midler en is iedereen muisstil.”

Hoe is de sfeer onderweg?

“Het is erg gezellig. Hoewel ik stiekem altijd probeer op de Ladies Night Ride als eerste te finishen, gaat het daar absoluut niet om. Op de zaterdag fiets ik samen met mijn man, en pakken we onderweg gerust een terrasje. Langs de kant staan altijd veel toeschouwers die iedereen aanmoedigen, en hier en daar speelt een dweilorkest.” “Het is ook erg leuk om door je eigen provincie te fietsen. Zeeland is natuurlijk prachtig, en door deze fietstocht kom ik ook op plekken die ik minder goed ken.”

Staan er straks ook toeschouwers speciaal voor jou langs de kant?

“Normaal gesproken wel, maar iedereen uit mijn omgeving doet mee dit jaar! Mijn man, zoon en dochter en doen mee, en zelfs mijn kleinzoon, die periodes heeft gehad waarin hij erg ziek is geweest.”

Al sinds 2009 wordt de Zeeuwse benefietfietstocht DELTA Ride for the Roses georganiseerd, zij het aanvankelijk onder een andere naam. De opbrengst (inschrijfgeld, extra donaties, sponsoring) gaat naar KWF Kankerbestrijding, die het geld besteedt aan wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar staat onderzoek naar geïndividualiseerde dosering van medicijnen tegen kanker centraal. Clubs, bedrijven of particulieren kunnen meedoen aan verschillende afstanden. Op vrijdag 14 juni vindt in Goes de DELTA Ladies Night Ride plaats: 15, 30 of 45 kilometer op de gewone fiets, racefiets of elektrische fiets, alleen voor vrouwen. Op zaterdag 15 juni is de DELTA Ride for the Roses: 25, 50, 80 of 120 kilometer door Zeeuws-Vlaanderen. Er is dus voor iedereen een afstand! Het is voor 2019 helaas niet meer mogelijk om in te schrijven.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.