Kies je webmail
Wat is 5G en wanneer is het beschikbaar?

Wat is 5G en wanneer is het beschikbaar?

04 juni 2021

Met 5G wordt mobiel internet veel sneller. Dat gebeurt wel pas over een paar jaar, ook al bieden sommige telecomproviders nu al 5G-abonnementen aan. Hoe zit het precies met die snelheid en wat zijn de mogelijkheden in de toekomst? 5G is de opvolger van 4G, wat 3G opvolgde. Het is de vijfde generatie van mobiele netwerken. Zoals bij iedere generatie gaat ook bij 5G de snelheid van internet op je mobiel omhoog. Daarnaast is de capaciteit van het netwerk een stuk groter dan die van zijn voorganger. 5G is in Nederland al beschikbaar. De grote telefoonfabrikanten verkopen al toestellen die het aankunnen en bij sommige telecomproviders kun je al een 5G-abonnement nemen. Toch moeten we nog even wachten op de grote snelheidswinst die uiteindelijk met 5G te bereiken is. Daarom biedt DELTA Mobiel op dit moment nog geen 5G-abonnementen aan.

5G nog niet op volle snelheid

Waarom is 5G in Nederland nog nauwelijks sneller dan 4G? Dat heeft te maken met frequenties die pas later beschikbaar komen. De hoge snelheden die het 5G-netwerk kan bieden, zijn alleen bereikbaar op een hoge frequentieband, de (3,5 gigahertz-frequentieband), waar nog geen enkele Nederlandse provider gebruik van kan maken. Die frequenties worden in 2022 door de overheid geveild. Pas vanaf 1 september 2022 kunnen de frequenties in gebruik worden genomen. Tot die tijd zijn in Nederland wel 5G-verbindingen te maken, maar dat gaat via lagere frequenties met snelheden die niet veel hoger liggen dan bij het 4G-netwerk. Ook als 5G straks wel de beloofde snelheden bereikt, is het overigens maar de vraag hoeveel jij er als gebruiker van merkt. Mobiel surfen, WhatsAppen of een YouTube-video bekijken, gaat nu meestal al bijzonder snel. Vertraging bij het openen van een webpagina of haperingen bij het streamen van een video? Het komt met de snelle verbinding die we nu hebben al nauwelijks meer voor. DELTA Mobiel biedt een razendsnel 4G+-netwerk. Dit netwerk van T-Mobile is het meest bekroonde netwerk van Nederland waar 4G op draait.

5G in de toekomst

In de toekomst, wanneer de hogere snelheden beschikbaar zijn, zal DELTA Mobiel zeker 5G gaan aanbieden. Die snelheid kan in theorie 80 keer zo hoog worden als bij 4G. Zo'n hogere snelheid is vooral interessant als je in één keer veel data verstuurt of ontvangt, bijvoorbeeld wanneer je een film op je telefoon wilt downloaden. Bij gewoon internetgebruik zul je vooral voordeel ondervinden van de hogere capaciteit van 5G. Op een plek waar veel mensen bij elkaar zijn, bijvoorbeeld in een voetbalstadion of op een festival, zal mobiel internet goed blijven werken. Tot slot is de reactiesnelheid van het mobiele netwerk bij 5G hoger. Die is slechts 1 milliseconde, ofwel vijftig keer zo snel als bij 4G. Dat is vooral interessant als je onderweg met anderen wilt gamen. Er zijn ook andere interessante toepassingen van 5G. Zo kunnen zelfrijdende auto's dankzij het snelle en betrouwbare netwerk heel nauwkeurig en snel hun locatie doorgeven aan elkaar en aan slimme verkeerslichten, maar ook updates ontvangen over veranderende verkeerssituaties. Ok het besturen van drones en realtime videobeelden verzenden kan via een betrouwbaardere verbinding. Nog een voordeel is dat het 5G-netwerk minder energie verbruikt dan zijn voorgangers.

Moet mijn nieuwe telefoon 5G hebben?

Zoals gezegd, zijn er al telefoons te koop die het 5G-netwerk ondersteunen. Ga je een nieuwe telefoon kopen, dan kan het handig zijn om daar rekening mee te houden. Hoewel het de komende jaren zeker nog geen must is, is het geen gek idee om bij de aanschaf van een nieuwe telefoon alvast rekening te houden met de toekomst. Totdat het snelle 5G-netwerk beschikbaar is, kun je bij DELTA Mobiel vertrouwen op het razendsnelle, best geteste netwerk van Nederland.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.