Kies je webmail
Wat is ChatGPT en hoe werkt het?

Wat is ChatGPT en hoe werkt het?

02 februari 2023

De laatste tijd is ChatGPT veel in het nieuws. Scholieren gebruiken bijvoorbeeld Arfticial Intelligence (kunstmatige intelligentie) om hun huiswerk te maken. Dit doen ze met het programma ChatGPT, een chatbot die teksten genereert. Wij namen de proef op de som en lieten ChatGPT en artikel schrijven over... ChatGPT. Oordeel zelf!  

  "ChatGPT is een grote taalmodel dat is ontwikkeld door OpenAI. Het staat voor "Generative Pre-training Transformer" en maakt gebruik van deep learning-technologie om tekst te genereren en te reageren op vragen op een menselijke manier. Het model is getraind op een grote hoeveelheid tekstdata, waardoor het in staat is om context en semantiek te begrijpen. Dit maakt ChatGPT een populaire keuze voor chatbots, virtuele assistenten en andere toepassingen waarbij menselijke interactie vereist is.  

Voordelen van ChatGPT

Een van de grootste voordelen van ChatGPT is de nauwkeurigheid en de natuurlijke taalverwerking. Het model is in staat om coherent en logisch te reageren op vragen, wat het een efficiënte tool maakt voor automatische tekstgeneratie en het beantwoorden van vragen. Ook kan het model flexibel worden ingezet voor verschillende doeleinden zoals Q&A, tekst generatie, conversational agenten etc.


Voorbeeld van een Q & A  

Nadelen ChatGPT

Een belangrijk nadeel is dat ChatGPT geen kennis heeft over de wereld, en alleen afgaat op de informatie die het tijdens het trainingsproces heeft gezien. Hierdoor kan het model soms ongepaste of onjuiste informatie genereren. Daarom is het belangrijk om de output van het model te controleren voordat het wordt gebruikt in een productieomgeving. Daarnaast vereist het gebruik van ChatGPT een grote hoeveelheid rekenkracht en opslagcapaciteit, wat het lastig kan maken om het model op een kleine schaal te gebruiken."  

Conclusie

Een leuk experiment, waar goede suggesties voor informatie en tekst in worden gedaan. Echter ontbreekt de emotie, waardoor het niet lekker leest. Daarnaast kost het nog best veel tijd om je vraagstuk juist te krijgen voordat je de gewenste uitvoer krijgt. Dus prima als toevoeging of inspiratie, maar het vervangt nog niet een tekstschrijver.  

Verschil tussen ChatGPT en andere assistenten

ChatGPT is een programma dat getraind is op grote hoeveelheid tekstgegevens. Daarentegen gebruiken andere assistenten, zoals Siri of Alexa, vaak een combinatie van technologieën. Denk hierbij aan een spraakherkenning in combinatie met een bepaald apparaat of platform.  

ChatGPT zelf proberen

Je kunt zelf ook experimenteren met ChatGPT. Het is gratis en je hoeft alleen een account aan te maken. Het kan zijn dat ChatGPT zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Dan kun je ook nog de bèta-versie gebruiken.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.