Wat te doen bij een oververhitte telefoon?

De terrassen zijn weer open! En de zomer staat voor de deur. Een fijn vooruitzicht, maar dat betekent ook dat je telefoon het warm kan krijgen. Te warm: je telefoon kan oververhit raken. Geen zorgen, hier lees je hoe dat komt en wat je er aan kunt doen. 

Oorzaak van een oververhitte telefoon

Door de processor, de batterij en andere onderdelen in je smartphone, komt warmte vrij. In een gewone computer wordt dat soort warmte afgevoerd met ventilatoren, maar daarvoor is in je telefoon geen plek. De warmte moet dus z’n eigen weg naar buiten vinden. Dat gaat meestal prima, maar als je je telefoon intensief gebruikt én de omgevingstemperatuur hoog wordt, dan kan je telefoon oververhit raken. Hier kunnen zowel iPhones als Android-telefoons last van krijgen.

Wanneer het zich voordoet 

Oververhitting doet zich bijvoorbeeld voor wanneer je je telefoon in de auto gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie en muziek, terwijl de zon er vol op schijnt. Als je dan ook nog de oplader hebt aangesloten, ligt oververhitting op de loer. 

Maar ook bij een andere combinatie van intensief gebruik en warm weer kan je telefoon oververhit raken. Bijvoorbeeld als je een YouTube-video streamt op een zonnig terras en je beeldscherm op de maximale helderheid staat ingesteld. Een hoesje om je telefoon helpt ook niet, je telefoon kan dan de warmte minder goed kwijt. 

Wat te doen?

Wat je moet doen bij een oververhitte telefoon? Je hoeft je in elk geval geen zorgen te maken. De meeste telefoons hebben een beveiliging ingebouwd dat bij een te hoge temperatuur de telefoon zichzelf (tijdelijk) uitschakelt. Je kunt dan vaak alleen nog het alarmnummer bellen. Dit doet je telefoon om blijvende schade aan de batterij of processor te voorkomen — het is dus maar goed dat die beveiliging er is! Wat je moet doen, is simpel: haal je telefoon uit de zon. Verwijder een eventueel hoesje, leg ‘m in de schaduw en wacht even af. Je kunt de airconditioning of een ventilator inschakelen om het afkoelen wat te versnellen, maar leg je telefoon niet in de koelkast of vriezer: de condens en plotselinge temperatuurschommeling kan schadelijk zijn. Soms duurt het maar een paar minuten voordat je telefoon weer operationeel is. 

Oververhitte telefoon voorkomen

Je kunt die tijdelijke uitschakeling ook voor zijn. Bij warm weer sluit je apps die veel van de processor vragen, zoals navigatie-apps, games en videostreaming-apps. (Zit je in de auto en heb je de navigatie nodig? Zet dan de airconditioning aan en richt het ventilatierooster op je telefoon.) Haal je telefoon uit je broekzak, verwijder een eventueel hoesje en gebruik je telefoon alleen of vooral in de schaduw. Het helpt ook om je schermhelderheid te verlagen en om je telefoon gewoon even minder te gebruiken. De vliegtuigmodus aanzetten is ook effectief, maar dan ben je niet bereikbaar. 

Geniet van de zomer!

Krijg je snel of vaak een waarschuwing dat je telefoon oververhit is, ook bij milde weersomstandigheden? Neem dan direct contact op met de fabrikant van je telefoon.

Mobiel erbij? Nu 12 maanden 4,- extra korting per maand

Heb je thuis internet van DELTA? Neem dan nu ook mobiel erbij. Nu twaalf maanden 4 euro extra korting. Een abonnement met 1 GB data heb je al vanaf 2,50 euro per maand.