Kies je webmail
Wifi of kabel? Zo beschik jij in elke situatie over optimaal internet

Wifi of kabel? Zo beschik jij in elke situatie over optimaal internet

21 juli 2023

Internet via de kabel sneller dan wifi? Of toch niet? We leggen je graag uit wat het verschil is tussen internet via je wifi-netwerk of via een kabel. En leggen we je uit hoe je zo optimaal mogelijk gebruik kunt maken van jouw netwerk. 

Internet op twee manieren: zo werkt het

Laten we beginnen met de basis: internet via de kabel en wifi zijn twee verschillende manieren om verbinding te maken met je apparaat. Bij internet via de kabel verbind je jouw apparaat direct met je router. Zo is je apparaat direct online zonder dat je iets hoeft te doen. Wifi daarentegen maakt gebruik van signalen om een draadloze verbinding tussen je apparaten en het internet mogelijk te maken.

Zo beschik jij over het allersnelste internet

Het grote voordeel van direct een kabel gebruiken, is dat je echt het allersnelste internet hebt (ook met glasvezel). Je apparaat is in rechtstreekse verbinding met internet, zonder dat het signaal moet worden omgezet naar een draadloos signaal, en dus ook last heeft van obstakels als muren en vloeren en signalen van buren. Heb je een belangrijke online meeting, moet je in korte tijd video’s of documenten downloaden, of wil je geen fouten maken tijdens je online game? Kies dan altijd voor internet via een kabel. 

 

Maak optimaal gebruik van je wifi-netwerk

Maar dat betekent niet dat wifi altijd een slechtere keuze is. Wifi biedt namelijk wel de flexibiliteit en mobiliteit die je niet hebt met een vaste kabelverbinding. Met de installatie van mesh wifi-punten heb je een volledig dekkend én stabiel netwerk in huis. En dat is wel zo handig als je actief gebruik maakt van devices zoals tablets, mobiele telefoons en andere apparaten die via wifi te verbinden zijn. Kortom: heb je apparaten met vaste plek? Sluit deze dan aan op het internet via een kabel. Kies daarbuiten voor internet via wifi. Zo kun je optimaal gebruik maken van jouw netwerk zonder dat je het wifi netwerk onnodig belast. 

Tip! Denk bij apparaten op een vaste plek niet alleen aan desktop computers, maar ook aan bijvoorbeeld je televisie.

 

Bandbreedte versus snelheid:hier kun je op letten

Bandbreedte is de hoeveelheid data die tegelijkertijd via een internetverbinding verstuurd –en ontvangen kan worden. Het kan dus gezien worden als de capaciteit van de internetverbinding. Dus hoe hoger de bandbreedte, hoe sneller en stabieler je internetverbinding zal zijn. Worden er thuis veel online games gespeeld, is thuiswerken de norm of wil jij het liefst alle apparaten in huis bedienen met een app? Kies dan voor internet met een hoge bandbreedte om zeker te zijn van snel en stabiel internet. Met een online snelheidstest kun jij eenvoudig achterhalen wat de bandbreedte bij jou thuis is. 

 

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.