De lampen aandoen, een serie afspelen of boodschappen op je lijstje zetten, het kan allemaal door tegen een apparaatje te praten. Met een slimme speaker maak je op een nog eenvoudigere manier gebruik van het internet.
Je kent de slimme assistent op je telefoon al wel. Siri van Apple of de Google Assistent kun je vragen om dingen voor je op te zoeken of om de wekker te zetten. Handig, maar je moet er je telefoon (of je tablet) voor pakken en de virtuele hulpjes zelf activeren.
Dankzij een slimme speaker hoeft dat niet meer. Je zet zo'n apparaatje in de woonkamer, keuken of slaapkamer en je activeert het met een stemcommando. Vervolgens stel je een vraag of geef je een opdracht en de luidspreker praat terug en doet wat je hem vraagt.
Zonder knoppen alles bedienen
Dingen die zo'n speaker kunt vragen, variëren van "Hoe oud is Donald Trump?" tot "Wat voor weer wordt het morgen?" of "Waar vind ik een bloemist?" Nog leuker wordt het wanneer je zonder knoppen en afstandsbediening muziek kunt starten op Spotify of een radiostation of je slimme thermostaat of verlichting kan aanzetten, dimmen of van kleur kan veranderen. Met sommige slimme speakers kun je zelfs je favoriete
Netflix-serie starten waar je was gebleven.
Van de bekende slimme speakers is op dit moment alleen de Google Home officieel in Nederland verkrijgbaar. De in de Verenigde Staten erg populaire Echo van Amazon en de relatief nieuwe Apple HomePod zijn naar verwachting over niet al te lange tijd ook beschikbaar. Je kunt ze al wel in het buitenland kopen en ze in het Engels bedienen.
Google Home
De
speaker van Google is sinds dit najaar in Nederland verkrijgbaar. Het zal je niet verbazen dat deze luidspreker als de beste kan googelen naar antwoorden op je vragen. Het weerbericht, rekensommen, Wikipedia-informatie, afspraken in je Google-agenda, hij leest het allemaal netjes voor.
Daarnaast is de speaker te koppelen aan je Spotify-account om je favoriete liedje of afspeellijst af te spelen. Door in de Home-app apparaten te koppelen zoals je slimme verlichting, thermostaat of Android-tv maak je van deze speaker een persoonlijke assistent voor je hele huis.
Amazon Echo en Apple HomePod
Op de slimme speakers van Amazon en Apple moeten we in Nederland nog even wachten. Ze zijn wel in het buitenland te koop en je kunt ze in het Engels aanspreken. De Echo,
met assistent Alexa, kan niet alleen vragen beantwoorden, maar ook apparaten en muziek in huis aansturen, vergelijkbaar met Google Home.
De
Homepod van Apple is een flinke luidspreker. De nadruk hierbij ligt dan ook vooral op het afspelen van muziek. Die moet wel afkomstig zijn van Apple Music. Bij deze speaker hoort Apples assistent Siri.
Toekomst
Muziek afspelen, het licht aandoen, de verwarming lager zetten, als je er eenmaal aan gewend bent dat met je stem te doen, wil je niet anders meer. Toch zorgen de slimme speakers van nu ook nog regelmatig voor de nodige frustratie. Dan blijken ze toch niet alles te kunnen of opdrachten alleen te begrijpen als je ze heel precies formuleert.
Inmiddels zijn er in Nederland flink wat bedrijven aan het experimenteren met slimme speakers. Zo kun je vragen wat er in de bonus is bij Albert Heijn en kan KLM je zelfs
helpen met een inpaklijst die wordt bepaald op basis van je bestemming en de duur van je reis. We verwachten in de toekomst nog veel meer slimme mogelijkheden.