4 manieren om RSI te voorkomen

Vandaag is het internationale RSI-dag. De aandacht voor deze aandoening is geen overbodige luxe. RSI begint met lichte klachten aan armen, nek of schouders maar kan uiteindelijk tot chronische pijnklachten leiden. Met deze vier tips voorkom je dat jij als ondernemer of jouw werknemers last krijgen van RSI.

RSI wordt nogal eens ‘muisarm’ genoemd. Veel klachten worden inderdaad veroorzaakt doordat mensen langdurig dezelfde soort bewegingen met de computermuis maken. Maar ook langdurig werken achter een toetsenbord, kassa of lopende band kan leiden tot klachten aan armen, nek en/of schouders.

1. Zorg voor een goede werkplek

Het begint bij goede kantoormeubels en een fatsoenlijk beeldscherm. Het bureau is bij voorkeur in hoogte verstelbaar. Dat geldt natuurlijk ook voor de bureaustoel, die ook goede armsteunen moet hebben. Leuk als jij of je medewerkers een laptop van de zaak hebben, maar zorg dan wel dat op ieder bureau standaard een groot beeldscherm staat mét een kabel om de laptop aan te sluiten. Ook bij thuiswerken is het belangrijk om goede werkvoorzieningen te creëren. Je bent volgens de Arbowet overigens wettelijk verplicht om medewerkers een goede, gezonde en veilige werkplek aan te bieden.

2. Geef goede voorlichting

Niet de hele dag in dezelfde verkrampte houding werken en ieder half uur even bewegen. De meeste mensen weten ergens vaag wel dat dit de beste manier is om klachten te voorkomen. Toch is het goed om hier af en toe bij stil te staan. Ook voorlichting over andere manieren om klachten te voorkomen, is een goed idee. Denk aan het ontspannen van de schouders achter het beeldscherm en het gebruik van sneltoetsen in plaats van de muis.

3. Ga serieus om met klachten

Heb je klachten of geeft een medewerker aan dat hij of zij klachten heeft, neem die dan altijd serieus. Een bedrijfsarts is er niet alleen voor als het al te laat is. Ook een preventief bezoek aan de bedrijfsarts is mogelijk.

4. Kijk kritisch naar de werkdruk

Te hoge werkdruk is natuurlijk nooit goed. Het kan allerlei klachten veroorzaken, waaronder RSI. Houd er ook rekening mee dat het vaak de hardst werkende en dus meest betrokken mensen zijn die het grootste risico lopen (en misschien het minst snel klagen). Zoals je mensen kunt aanspreken als ze onder de maat presteren, kan dat ook als je ziet dat ze misschien wel te hard werken. Heb je daar moeite mee, dan kun je overwegen om op vaste tijden gezamenlijke pauzes in te lassen.

De internationale RSI-dag bestaat al sinds 1999 en is er niet voor niets. Het is goed om je bewust te zijn van deze aandoening, die vaak onschuldig begint maar uiterst vervelende gevolgen kan hebben als je er geen aandacht aan besteedt.