Deze docu’s, podcasts en boeken mag je als ondernemer niet missen

Of je nou een eenmansbedrijfje hebt of leiding geeft aan een grote organisatie; als ondernemer moet je altijd het beste uit jezelf halen om succesvol te blijven. Inspirerende verhalen en praktische kennis kunnen je daarbij helpen. In dit blog hebben we het beste lees-, kijk- en luistervoer verzameld die van jou een nog betere ondernemer maken.

Luisteren: How I Built This

Bedrijven als Instagram, Wikipedia en Airbnb zijn niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. In de podcast How I Built This interviewt Guy Raz een uur lang de mannen en vrouwen achter deze en andere bedrijven, en met welk klein idee het ooit allemaal begon. Als je toevallig een miljardair kent die een uur uit zijn of haar drukke schema wil nemen om je uit te leggen hoe je vanuit niets een succesvol bedrijf opbouwt, mag je deze podcast overslaan. Anders absoluut verplicht luistermateriaal.

Luisteren/Lezen: GRIP van Rick Pastoor

Heb je ook te vaak het idee dat er te weinig uren in je dag zitten? Volgens Rick Pastoor is de kans groot dat je veel meer tijd besteed aan afspraken, taken en het beantwoorden van mails dan nodig is. Hij legt met praktische voorbeelden en tips uit hoe je stapsgewijs slimmer werkt zodat je meer tijd vrij kunt maken voor het realiseren van je echte ambities. En dat begint volgens Pastoor allemaal met een betere indeling van je werkdag en -week. In deze podcast gaat Reinier Ladan in gesprek met Rick Pastoor over onderwerpen zoals agenda’s, e-mails en takenlijsten. Liever op je gemak teruglezen? Dan is er altijd nog zijn boek GRIP.

Leren: How to start a startup

De bekende Amerikaanse ondernemer en investeerder Sam Altman ken je misschien wel van Y Combinator, een startup accelerator die sinds de oprichting geld heeft geïnvesteerd in zo’n tweeduizend startups. En dat zijn zeker niet de minsten: onder andere Airbnb, Dropbox, Coinbase en Twitch zijn verbonden aan de accelerator. Inmiddels zijn alle bedrijven waar  Y Combinator ooit in heeft geïnvesteerd ruim 140 miljard euro waard, en verantwoordelijk voor meer dan 50.000 banen.

In 2014 gaf Sam Altman samen met andere succesvolle ondernemers de collegereeks ‘How to start a startup’ op de prestigieuze Stanford-universiteit. En nu is die twintigdelige collegereeks gratis online te bekijken. Liever audio? Goed nieuws: de collegereeks is ook beschikbaar als podcast.

Kijken: Getting Things Done met David Allen

Als het gaat over slimmer en efficiënter werken, gaat het over David Allen. Deze Amerikaanse productiviteitsgoeroe is de bedenker van de bekende Getting Things Done-methode, die miljoenen mensen heeft geholpen om hun zakelijke en persoonlijke leven te stroomlijnen. Geen tijd om zijn bestseller te lezen? Bekijk dan de Tedx Talk van twintig minuten die hij een paar jaar geleden in Amsterdam over het onderwerp gaf. 

Kijken: Jiro dreams of sushi

We horen je al denken: sushi in een lijstje over ondernemerschap? Maar iedere ondernemer kan ontzettend veel leren van chef-kok Jiro Ono’s zoektocht naar perfectie. De Japanse sushi-meester wordt door velen bestempeld als de allerbeste sushi-chef ter wereld, en niet zonder reden. In deze documentaire kom je erachter hoe Jiro zijn dromen verwezenlijkt door een onuitputtelijke gedrevenheid, enthousiasme en passie. En zo leer je nog meer te waarderen wat er nodig is om van je bedrijf een succes te maken.