Goede wifi op het terras: dit komt er bij kijken

Is jouw wifi al klaar voor de zomer? Horecaondernemers willen hun gasten natuurlijk overal goede wifi aanbieden – ook buiten op het terras. Maar dat is zo eenvoudig nog niet. Gelukkig kunnen de wifi-experts van DELTA helpen. Wat komt er allemaal bij kijken?

Nu de zon weer langzaam maar zeker vaker gaat schijnen, wordt het ook weer gezellig druk op de terrassen. Dat is goed nieuws, maar het betekent ook dat het drukker wordt op jouw (draadloos) netwerk. Waar moet je allemaal op letten om je gasten snel en betrouwbaar wifi aan te bieden? We vragen het aan DELTA’s productmanager zakelijk en wifi-expert Sjaak Aarnoutse.

Hoe zorg je voor goed bereik?

“Wifi is best een ingewikkelde techniek. Je hebt meestal verschillende toegangspunten (access points) nodig om overal goed bereik te hebben. Die moeten allemaal goed met elkaar samenwerken, een juiste configuratie is essentieel.”

Hoeveel toegangspunten je nodig hebt, is niet alleen afhankelijk van hoe groot je terras is. “Muren, bomen of een coating op een glazen wand zijn slecht voor het bereik. Een strategische plaatsing is ook erg belangrijk. Op sommige terrassen is het in een bepaalde hoek altijd veel drukker dan elders, bijvoorbeeld omdat daar de zon het langst schijnt. Je wilt niet dat alle gasten van één toegangspunt gebruik maken, als er ook nog een tweede is – bij gebruik van huis-tuin-en-keuken-apparatuur kan er al gauw sprake zijn van overbelasting.”

Evenwicht: veilig en snel

Er is meer om bij stil te staan. Beveiliging, bijvoorbeeld. “Die moet goed in orde zijn, maar gasten moeten ook snel online kunnen gaan. Daar vinden we samen met de klant een evenwicht in.” Draadloze pinbetalingen gaan meestal ook over het wifi-netwerk, net als bestellingen die vanaf het terras aan de keuken worden doorgegeven. “Meestal richten we daar een apart netwerk voor in.”

Om dit allemaal goed te regelen, biedt DELTA als aanvullende dienst op Zakelijk Internet, MKB Wifi Overal. Een monteur komt langs die adviseert, installeert het netwerk en test of er overal goed bereik is.

Uitbreiden kan altijd

“We hebben centrale apparatuur die we inbouwen, waardoor er altijd een toegangspunt vervangen of toegevoegd kan worden. Die heeft vervolgens automatisch dezelfde configuratie als alle andere, zo blijft alles goed met elkaar samenwerken.” Een toegangspunt voor binnen én een voor buiten, die weerbestendig is, zijn alvast inbegrepen.