Thuiswerken

Met deze tips werk je in 2020 wél effectief thuis

Het is goed voor het klimaat én voor je eigen work-life balance: thuiswerken. Steeds meer bedrijven stimuleren werknemers dan ook om een dag per week vanuit huis te werken. Thuiswerken vergt alleen wel enige vorm van concentratie en planning. Met de onderstaande tips lukt het jou om in 2020 wél effectief thuis te werken.  

Voorkom afleiding

Je kent deze tip natuurlijk al, maar het is wel een hele belangrijke. Zorg dat je je thuis volledig kunt focussen op je werk. Op kantoor raak je misschien snel afgeleid door collega’s om je heen, maar ook thuis zijn er genoeg bronnen van afleiding. Zo voorkom je het:

 1. Zet je telefoon op vliegtuigstand
  Nieuwsalerts, e-mails, reacties op Instagram; je smartphone is waarschijnlijk de grootste bron van afleiding. Door je telefoon op vliegtuigstand te zetten, scherm je alle afleidingen af. Wil je toch beschikbaar blijven? Dan kun je de stille modus aanzetten en met jezelf afspreken dat je elk uur even mag kijken of je nog iets belangrijks gemist hebt.
 2. Creëer een werkplek
  Richt een werkplek in op een rustige plek in je huis. Dit werkt prettig voor jezelf; je associeert die plek vanaf dan met werken, waardoor je sneller geneigd bent dat ook echt te gaan doen. Bovendien weten eventuele huisgenoten/partners/kinderen dat ze je niet moeten storen als je daar aan het werk bent.
 3. Luister naar muziek waar jij goed op werkt
  Kun jij je goed focussen door tegelijkertijd naar muziek te luisteren? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van Randstad in 2012 bleek dat 80% van de werkenden graag muziek luistert tijdens het werk. Maak een speellijst van muziek waar jij lekker op werkt. Ga je voor klassiek, of werkt een stevige beat juist beter voor jou?

Breng structuur aan je dag

Discipline is belangrijk op een thuiswerkdag. Door structuur aan te brengen, kun je die discipline forceren. Beschouw je thuiswerkdag dus niet als een semi-vrije dag, maar doe net alsof je naar kantoor gaat:

 1. Sta op tijd op
  Het is verleidelijk om op thuiswerkdagen wat langer uit te slapen. Toch is het slim om je thuiswerkdag te benaderen als een normale werkdag. Maak je in de ochtend helemaal klaar voor een effectieve werkdag en wacht met je favoriete Netflix-serie tot het avond is. Zorg voor een goed ontbijt, hijs je in normale kleding, zet een bak koffie en ga aan de slag. De reistijd mag je natuurlijk overslaan.
 2. Houd regelmatig pauze
  Er zijn weinig mensen die zich een hele dag non-stop kunnen concentreren. Werk daarom in blokken van 1 à 2 uur en houdt tussendoor korte breaks. Verlaat dan ook echt je werkplek. Dit is het moment voor een nieuwe bak koffie of ga desnoods even stofzuigen of de was doen. Zorg ook van tevoren dat je lunch in huis hebt en ga die niet achter een scherm opeten.
 3. Maak een planning en werk niet te lang door
  Een groot gevaar van thuiswerken is dat je te lang doorwerkt. Er is immers niemand die het licht uitdoet. Zorg dus dat je op tijd stopt met werken. Maak vooraf altijd een lijst met de belangrijkste taken die je die dag gedaan wilt hebben. Zet de belangrijkste taken bovenaan en schuif alle taken door waar je niet aan kunt komen naar de volgende werkdag.

Vergaderen op afstand

Het komt weleens voor dat je tijdens je thuiswerkdag vergaderingen hebt staan, maar dankzij de hedendaagse technologie kun je steeds gemakkelijker vanuit je huisfront aansluiten bij een meeting. Benieuwd naar de beste vergader-programma’s voor je thuiswerkdag? Wij hebben de beste apps voor vergaderen op afstand voor je op een rijtje gezet.

DELTA Zakelijk

Met DELTA kies je voor razendsnel internet, voordelig bellen via de cloud en meer. En dat tegen uitzonderlijk scherpe tarieven!