Wat moet het schoolnetwerk allemaal aankunnen?

Met digi-borden, opslag in de cloud en iPads en Chromebooks voor de leerlingen worden scholen steeds digitaler. Dat vraagt om een netwerk dat dat aankan.

Vroeger sloegen de leerlingen hun boek open, nu een Chromebook. Of het digi-bord springt aan. Goed en snel werkend internet in het klaslokaal is essentieel geworden. Wat voor consequenties heeft dat voor het netwerk?

Productmanager Sjaak Aarnoutse van DELTA Zakelijk houdt namens DELTA de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten. Hij onderscheidt drie belangrijke netwerkzaken voor de school van nu.

1. Wifi voor het onderwijs

“Er wordt steeds meer onderwijs gegeven via Chromebooks of op digi-borden. De lesstof of het werkmateriaal staat dan op internet, in plaats van in het schoolboek. Kenmerkend voor een schoolnetwerk is dat er een heleboel gebruikers tegelijkertijd – namelijk wanneer de les begint – op inloggen.  De toegangspunten worden flink belast.”

“Op middelbare scholen is er ook nog eens veel beweging: zodra de bel gaat, verplaatsen al die gebruikers zich naar een ander lokaal in het gebouw, waar een nieuw toegangspunt ze op moet pikken. Dat is razend ingewikkeld en gaat alleen goed als het netwerk professioneel is aangelegd en geconfigureerd.”

2. Wifi als service voor scholieren

“Steeds meer scholen willen hun leerlingen ook gratis draadloos internet aanbieden buiten de lesmomenten. Zij moeten bijvoorbeeld online roosterwijzigingen en cijfers in kunnen zien, en contact kunnen onderhouden met hun familie en vrienden. Maar natúúrlijk gaan scholieren dan ook proberen te Netflixen op het schoolnetwerk, wat niet de bedoeling is. DELTA heeft manieren om dat te voorkomen.”

3. Er wordt veel meer van het netwerk gevraagd. Glasvezel is aan te raden.

“Goede wifi is één, maar dan moet de basis ook in orde zijn. In overleg met scholen die bij ons internet afnemen, heeft DELTA sinds 2005 al drie kwart van hen op glasvezel aangesloten. Daar zitten meerdere voordelen aan. Ten eerste kan de verbinding veel meer aan en is het internet sneller. Het is bovendien goed schaalbaar: als er over een paar jaar meer capaciteit nodig is, dan kan dat.”

“En anders dan bij DSL-internet, is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Dat is van belang omdat scholen steeds meer uploaden. Vroeger hadden ze vaak een eigen ‘serverparkje’, tegenwoordig wordt bijna alles in de cloud opgeslagen. Een vierde voordeel is de zekerheid dat het internet het zo goed als altijd doet – we garanderen een werking voor 99,9 procent van de tijd.”

Internet op jouw school?

DELTA is gespecialiseerd in het aanleggen van professionele netwerken op scholen. We snappen dat scholen vaak heel andere behoeften hebben dan het midden- en kleinbedrijf. DELTA biedt daarom speciale schoolpakketten aan. De Zakelijke Klantenservice kan je hier meer over vertellen.