Tips & tools voor de horeca: zo laat je je klanten online bestellen

Nu veel van je klanten thuis blijven, doe je er als horeca-ondernemer goed aan om online bestellen mogelijk te maken. Misschien wil je zelfs het eten bij ze thuis (laten) bezorgen. Maar hoe doe je dat? DELTA zet een aantal tips en tools op een rij om je op weg te helpen.

Een bestelmodule toevoegen aan je site

Er zijn tal van tools waarmee je – tegen betaling – een bestelmodule aan je website toevoegt. Met zo’n bestelmodule kunnen klanten je menukaart inzien, bestellen en betalen. Op een beheerderspagina worden de bestellingen verzameld en kun je als ondernemer prijzen en gerechten aanpassen en eventuele bezorgkosten en openingstijden instellen. Meestal is zo’n bestelmodule vlug geregeld en vereist het geen speciale kennis van webdesign. 

Op deze site vind je een aantal bestelmodules voor de horeca. Onze aandacht ging uit naar Hoale, dat er goed, fraai en eenvoudig uitziet. Het is een dienst die in de coronacrisis is opgericht door Brabantse ondernemers. De kosten en mogelijkheden van Hoale vind je op hun site, alle functies staan hier op een rij. 

Heb je al een WordPress-site? Dan is de WordPress-plugin WooCommerce Food waarschijnlijk iets voor jou. Installeren is zo gepiept. Maar het kan aardig wat tijd in beslag nemen om alles zelf netjes in te richten. Overweeg om hier een webontwikkelaar voor in te huren, zie de tips onderin. Eventueel kun je de bestelmodule koppelen aan betaalprovider Mollie, zodat klanten direct online kunnen afrekenen

Maak je al gebruik van een reserveringssysteem? Sommige aanbieders, zoals Formitable en Resengo, bieden ook een optie voor een bestelmodule. Informeer naar de (extra) kosten daarvan.

Eten en drinken (laten) bezorgen

Wil je het eten ook bezorgen bij je klanten? Overweeg om je aan te sluiten bij Thuisbezorgd, Deliveroo of Uber Eats. Via deze platforms kun je niet alleen je eten laten bezorgen/afhalen maar ben je ook op een centrale plek zichtbaar voor mensen die via deze weg zoeken naar restaurants die in hun buurt bezorgen. Er zijn meerdere opties om samen te werken. Kies voor de optie die het beste bij jouw onderneming past. Zo kun je:

  • een bestelmodule op je website plaatsen voor afhalen/zelf bezorgen
  • een bestelmodule op een website als Thuisbezorgd gebruiken en zelf de bezorging regelen
  • een bestelmodule op een website als Thuisbezorgd gebruiken en via hun netwerk laten afhalen en bezorgen

Je klanten bestellen dan via hun apps, die ze waarschijnlijk al kennen en geïnstalleerd hebben. In sommige steden kun je als ondernemer kiezen of je zelf de bezorging wil regelen, of dat je dat door hun koeriers wil laten doen. 

Let op: voor de optie waarbij bezorging inclusief is, kunnen er commissies van rond de 30 procent van de maaltijdprijs gerekend worden. Laat je ook goed informeren over de overige kosten en de vaak strikte voorwaarden. 

Tip: ga naast de welbekende maaltijdbezorgers ook opzoek naar websites die alle bezorgmogelijkheden bij jou in de buurt op een rij zetten. Gevonden? Probeer dan een plek op de lijst te bemachtigen zodat klanten je nog beter weten te vinden. Een leuk voorbeeld hiervan is deze website voor bezorgen/afhalen van maaltijden in Middelburg.

De eenvoudige en goedkope aanpak

Heb je maar een paar gerechten die je wil verkopen, die klanten zelf in je restaurant komen afhalen? Dan kun je het een stuk simpeler en goedkoper aanpakken! 

Vraag je websiteontwikkelaar om een formuliertje voor op je site te maken waarmee klanten kunnen aangeven wat ze willen bestellen en hoe laat ze het komen ophalen. De betaling regel je op locatie. Je kunt ook gebruik maken van een gratis tool om zo’n formuliertje te maken, zoals deze, of je klanten vragen om hun bestelling door te geven via WhatsApp. 

Tips

  • Vergeet niet om Google te laten weten dat je een afhaal- en/of bezorgmogelijkheid biedt! Zo doe je dat.
  • Wees creatief. Misschien wil of kun je niet op afroep eten koken voor de afhaal- en bezorgmarkt, maar wil je je klanten toch iets aanbieden om online te bestellen. Denk dan eens aan een borrelplankje (met een fles wijn erbij?), of een box met ingrediënten en receptuur zodat je klanten zelf een restaurantmaaltijd kunnen klaarmaken. Ook inspirerend: de Amsterdamse cocktailbar The Flying Dutchman verstuurt of bezorgt vacuüm verpakte cocktails.
  • Vraag bevriende ondernemers naar hun ervaringen met bezorgplatforms zoals Thuisbezorgd en Deliveroo.
  • Promoot de mogelijkheid om online te bestellen op social media, stuur een extra nieuwsbrief uit en deel een persbericht met lokale media.
  • Zoek je een websiteontwikkelaar die je site kan aanpassen of een WooCommerce-plugin kan installeren? Plaats op deze site een oproepje.

DELTA Zakelijk
Met DELTA kies je voor razendsnel internet, voordelig bellen via de cloud en meer. En dat tegen uitzonderlijk scherpe tarieven!

Bekijk onze pakketten

Geen horeca-ondernemer maar ben je benieuwd naar hoe je als winkelier jouw producten online kan aanbieden? Wij hebben ze op een rijtje gezet.