Tips & tools voor winkeliers: zo maak je van je website een webshop

In deze tijden doe je als winkelier er goed aan om online bestellen mogelijk te maken. Misschien wil je het zelfs (laten) bezorgen bij je klanten. Maar hoe doe je dat? DELTA zet een aantal tips en tools op een rij om je op weg te helpen.

Als winkelier heb je grofweg twee mogelijkheden om je waar online te verkopen: op je eigen website, de bezorging eventueel uitbesteed, of via grote webwinkels zoals Bol.com en Amazon. We beginnen met de eerste optie:

Maak van je website een webshop

Twee populaire tools om een webshop in te richten zijn WooCommerce (van WordPress) en Shopify.

Als je al een WordPress-site hebt, dan ligt de keuze voor WooCommerce voor de hand. Dat is een gratis WordPress-plugin. Je hebt ‘m dus zo geïnstalleerd en werkend op je site, maar heb je een groot aantal producten dan kan het inrichten ervan veel tijd kosten. Overweeg om daar een websiteontwikkelaar voor in te huren, zie de tips onderaan. WooCommerce is in de basis niet erg uitgebreid, maar met plugins is vrijwel alles mogelijk (sommige daarvan kosten geld). Ook zul je iets moeten regelen om je Nederlandse klanten online te laten betalen (zie ‘online betaling’). Controleer of je WordPress-theme overweg kan met WooCommerce. Zo niet: blader hier door themes die dat wel kunnen.

Heb je geen WordPress-site? Met Shopify bouw je snel en gemakkelijk een webshop die naast je huidige website draait. Het is erg gebruiksvriendelijk. Met de basisversie zul je misschien tegen beperkingen aanlopen bij het inrichten van je webshop, dus probeer het eerst even kosteloos uit, of kijk naar de duurdere maar uitgebreidere pakketten. Let op: waarschijnlijk zal je Shopify-webshop er wat anders uitzien dan de website die je al hebt. Als je dat vervelend vindt, overweeg dan om een websiteontwikkelaar in te huren die een webshop kan bouwen in de stijl van je huidige website (zie ‘tips’). 

Online betalingen

Shopify biedt tegen een meerprijs ook een betaalfunctie aan: Shopify Payments. Een andere optie is om een externe betaalprovider te gebruiken, die je kunt koppelen aan je eigen site, je Shopify-site of je WordPress + WooCommerce-site. Denk bijvoorbeeld aan Buckaroo, Mollie en Sisow. Dit zijn Nederlandse betaalproviders die zulke koppelingen aanbieden. Je klanten kunnen gewoon met iDeal betalen, creditcard, Paypal of een andere betaalmethode. De de meeste betaalproviders rekenen een percentage of bedrag van elk bedrag dat online wordt afgerekend. 

Je producten (laten) bezorgen

Naast de traditionele post- en bezorgbedrijven, zijn er ook een paar andere, interessante bezorgpartijen. 

Zijn er fietskoerierbedrijven in de stad waar je werkt, en komen de meeste klanten ook uit de buurt? Neem contact met ze op en onderzoek samen of er een directe koppeling te maken is tussen jouw webshop en hun systeem. 

Packaly is een jong bezorgbedrijf uit Utrecht dat met een pool van freelance fietskoeriers werkt. Het bedrijf is alleen actief in Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. Je kunt hun bezorgmodule integreren in jouw website en kiest zelf welke bezorgservice je je klanten aan wil bieden: een levering binnen het uur, of een avondlevering tussen 17.00 en 21.00 uur. De koerier komt het pakketje in je winkel of magazijn ophalen. Je betaalt voor de bezorgdienst een bedrag per bestelling. Alle bestellingen en de details ervan kun je op een beheerderspagina terugvinden. Ook retourzendingen kunnen via Packaly geregeld worden. 

Zoals Packaly, zijn er meer bezorgstartups. Hier vind je er een aantal. Net nieuw, dus houd rekening met eventuele kinderziektes, is het bezorgplatform van Flitsmeister, die particuliere automobilisten aan lokale winkeliers koppelt. Hun gebruikers, 1,7 miljoen automobilisten door heel het land, zijn uitgenodigd om zich aan te melden om pakketjes te bezorgen. Je leest er hier meer over. 

De alles-in-één-oplossing: verkopen op Bol.com of Amazon

Dan is er tot slot nog de alles-in-één-oplossing: verkopen via Bol.com of Amazon. Klanten weten deze webshops natuurlijk al goed te vinden, en het bestelproces en betalen wordt voor je geregeld. Jij zorgt voor de verzending en klantenservice en betaalt de webshop een commissie of vast bedrag per maand. Bekijk de mogelijkheden en tarieven op de sites van Bol.com en AmazonIndien gewenst kun je ook het gehele bestelproces uitbesteden. Dan heb je helemaal geen werk meer aan online bestellingen. Je verstuurt (een deel van) je voorraad naar hun magazijn, en Bol.com of Amazon verzorgen de bezorging, klantenservice en eventuele retouren. Dit heet “Logistiek via Bol.com” of “Fulfilment by Amazon (FBA)”. Informeer je goed over de tarieven en voorwaarden.

Tips

  • Zoek je een websiteontwikkelaar, al dan niet gespecialiseerd in het bouwen van een Woocommerce- of Shopify-website? Plaats een oproep op een site voor freelance opdrachten.
  • Geen tijd of geld om een complete webshop te (laten) bouwen? Je kunt het ook simpel houden en klanten vragen om via Whatsapp of e-mail te bestellen. Leg het product voor ze klaar in de winkel en zorg dat klanten het (contactloos) kunnen ophalen en betalen. Veel onafhankelijke boekwinkels werken zo. 
  • Vraag bevriende ondernemers naar hun ervaringen met verkopen op Bol.com of Amazon.

DELTA Zakelijk
Met DELTA kies je voor razendsnel internet, voordelig bellen via de cloud en meer. En dat tegen uitzonderlijk scherpe tarieven!
Bekijk onze pakketten

Ben je horeca-ondernemer? Met een paar handig tips en tools kunnen jouw klanten eenvoudig online bestellen. Wij hebben ze op een rijtje gezet.