Vast of dynamisch IP-adres voor je bedrijf? Dit zijn de verschillen

De meeste ondernemers zijn niet voor zichzelf begonnen zodat ze zich eens lekker konden verdiepen in de werking van IP-adressen. Toch is het belangrijk dat je als ondernemer het verschil tussen een vast (statisch) en een dynamisch IP-adres kent. We leggen het verschil – en in welke situatie je wat gebruikt – zo duidelijk mogelijk voor je uit. 

Elk apparaat dat verbonden is met internet heeft een uniek IP-adres. Met dit nummer is jouw apparaat (bijvoorbeeld je computer, telefoon of beveiligingscamera) herkenbaar voor alle andere apparaten op het wereldwijde web. Zie het als een telefoonnummer waar je op te bereiken bent. Maar er is dus een belangrijk verschil tussen dynamische en vaste IP-adressen. 

Dynamische IP-adressen: vaak voldoende voor consumenten en kleine ondernemers

Verreweg de meeste apparaten hebben een dynamisch IP-adres. Althans, die hebben ze niet van zichzelf, maar krijgen ze telkens wanneer ze online gaan automatisch toegewezen door een DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Dat adres verandert dus telkens. Als consument of kleine ondernemer is dat vaak helemaal geen probleem. Het wordt een ander verhaal als het belangrijk is dat het apparaat door andere apparaten gevonden moet worden (denk aan een printer of een beveiligingscamera). Het is natuurlijk onmogelijk om iemand te bereiken als diens telefoonnummer continu wijzigt. 

Vaste IP-adressen: een must voor bedrijven met een intern netwerk

Voor grotere bedrijven – waarbinnen meerdere apparaten met elkaar moeten communiceren – kan een statisch IP-adres wel erg handig zijn. Je bedrijf krijgt eenmalig een ‘hoofd-IP-adres’ toegewezen en dat verandert daarna niet meer. Als je beveiligingscamera een statisch IP-adres heeft, kun je vanaf overal die camera bereiken en dus de beelden bekijken. Wel zo handig. Statische IP-adressen zijn ook een must als je je werknemers vanuit huis wilt laten inloggen op de (mail)server van het bedrijf. Als het IP-adres van die server steeds verandert, kunnen de telefoons of laptops van je werknemers die server niet vinden. 

Waarom gaan we dan niet allemaal voor een vast IP-adres?

Het klinkt alsof een vast IP-adres veel meer gemak biedt. Toch zijn er zeker nadelen. Het is namelijk een heleboel werk om zo’n vast IP-adres aan elk apparaat toe te wijzen. Bovendien wordt je IP-adres niet meer ondersteund als je van wifi-netwerk wisselt. Daar gaat je verbinding. Ook als je met je bedrijf verhuist, moet je alle instellingen opnieuw configureren. Kortom het beheer van vaste IP-adressen is veel werk en daardoor duur. 

Eigenlijk is de keuze eenvoudig. Heb je tot nu toe zonder problemen je werk kunnen doen zonder vast IP-adres? Dan is een een dynamisch IP-adres prima. Moeten de servers binnen je bedrijf vanaf externe plekken te bereiken zijn? Dan biedt een vast IP-adres uitkomst. 

DELTA Zakelijk

Met DELTA kies je voor razendsnel internet, voordelig bellen via de cloud en meer. En dat tegen uitzonderlijk scherpe tarieven!