Zo ga je als ondernemer slim op vakantie

Heel Nederland heeft zomervakantie. Althans, alle schooldeuren zitten op slot en ook de bouwvak is begonnen. Ben je ondernemer? Dan heb je geen collectieve vakantieperiode. Sterker nog, veel ondernemers leven het motto dat werk altijd doorgaat. Met onderstaande tips geniet je als ondernemer optimaal van je vakantie, zonder dat het ten koste gaat van je onderneming.

Geef vooraf aan hoe bereikbaar je bent

De ene ondernemer houdt ervan om door te werken op vakantie, de andere verdwijnt voor een paar weken het liefste helemaal van de radar. Waar je ook voor kiest; het is wel slim om – voordat je vertrekt – te bepalen óf en wanneer je je berichten checkt. Bijvoorbeeld elke maandag- en donderdagavond rond 21.00 uur. Informeer je zakelijke partners en je eventuele werknemers hierover.

Pas daarnaast je out of office en je voicemail aan. Vergeet ook zeker niet om degenen met wie je op vakantie gaat te vertellen in welke mate je doorwerkt. Zo weet iedereen wat ze van je kunnen verwachten.

Houd rekening met deadlines

Als ondernemer heb je veel te maken met deadlines. Natuurlijk voor klanten en opdrachtgevers, maar denk ook aan de maandelijkse btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Deadlines missen is duur en bovendien niet goed voor de reputatie van je bedrijf. Houd hier dus zoveel mogelijk rekening mee tijdens het plannen van de vakantie.

Zorg dat je al je werk al een week voor de vakantie hebt afgerond of overgedragen. Dat scheelt een hoop stress. Ben je toch op vakantie tijdens een van je deadlines? Werk dan vooruit of zorg dat anderen bepaalde taken van je overnemen.

Uitstel vragen bij de Belastingdienst omdat je op vakantie bent, gaat je niet lukken. Dat wordt alleen toegewezen bij ernstige calamiteiten.

Sta open voor nieuwe contacten en inspiratie

Vakantie is voornamelijk bedoeld om te ontspannen. Maar juist dan ontmoet je vaak nieuwe mensen waar je normaal niet zo snel mee zou spreken. De informele setting bij het campingzwembad of in het strandtentje is ideaal om eens op een relaxte manier met anderen te praten over je werk en je bedrijf. Wie weet kunnen jullie nog iets voor elkaar betekenen.

Ondernemers zijn ook altijd op zoek naar inspiratie voor nieuwe, succesvolle ideeën. Een ander land, andere cultuur, andere mensen en andere natuur helpen hier vaak goed bij.

Alternatief: workstation

De laatste jaren is een nieuwe manier van vakantie vieren onder ondernemers erg populair. Tijdens een zogenoemde ‘workation’ ga je gewoon door met werken, maar dan in een compleet andere omgeving. Het karakter van je werk moet dit natuurlijk wel toelaten.

Vooral creatieve zelfstandigen vertrekken soms voor bepaalde tijd naar de zon om even door te werken aan die ene opdracht. ‘s Ochtends zwemmen in de zee, daarna werken en als de zon ondergaat het terras op voor een pan paella en een koud drankje. Lang niet slecht…

DELTA Zakelijk

Met DELTA kies je voor razendsnel internet, voordelig bellen via de cloud en meer. En dat tegen uitzonderlijk scherpe tarieven!