Zo til je dit najaar je thuiswerkende teams naar een hoger niveau

Inmiddels is het wel duidelijk dat het coronavirus nog allesbehalve verdwenen is. Het kabinet haalt de teugels weer aan en dit heeft ook gevolgen voor werkend Nederland: ook de komende tijd is thuiswerken het devies. DELTA zet de tools op een rij die in de gereedschapskist van de moderne werkgever niet mogen ontbreken.

Ook thuis een teamgevoel

Ook de komende maanden zullen je werknemers grotendeels thuiswerken. Daarom is het belangrijk om ook thuis een teamgevoel te creëren. De afgelopen maanden hebben de meeste werkgevers volop geëxperimenteerd met de thuiswerktools die het beste bij hun team en organisatie passen. Veelgebruikte samenwerkprogramma’s zijn Microsoft Teams en Google Hangouts waarmee werknemers onder meer kunnen chatten, bellen en videogesprekken kunnen voeren. Een ander voorbeeld is het programma Slack dat teams grotendeels gratis in staat stelt om zowel 1-op-1 als in groepsverband te overleggen en bestanden te delen. Omdat het eenvoudig is om binnen één project meerdere groepsgesprekken aan te maken, is de gedeelde informatie voor gebruikers zo relevant mogelijk.  

Projectmanagement en brainstormen op afstand

In de situatie waarin je personeel langdurig thuiswerkt, is het misschien nog wel belangrijker dan normaal om strak op deadlines te zitten en je team gemotiveerd te houden. Er bestaan diverse projectmanagementtools om je hiermee te helpen, zoals de (deels) betaalde programma’s Monday en Asana waarmee je je projecten tot in de puntjes plant. Een gratis variant om taken te coördineren en efficiënt mee samen te werken is Trello

Dat virtueel vergaderen niet zelden efficiënter werkt dan fysiek samenkomen, hebben veel organisaties in de eerste coronamaanden al ervaren. Toch, voor bepaalde taken ontbreekt in zo’n virtuele omgeving vaak de synergie om tot optimale resultaten te komen. Bijvoorbeeld voor een creatieve brainstorm. Gelukkig is daar Mural, een brainstormtool. Mural werkt eigenlijk als een online whiteboard waarop je met het team post-its kan plakken, kan tekenen en afbeeldingen kan toevoegen. Ook zeer bruikbaar voor online workshops. Hou je liever alles onder één dak en werk je al veel met producten van Google? Met Jamboard biedt Google een digitale whiteboard aan. Zo kan de creativiteit van je team ook thuis blijven stromen.

Vergeet de arbeidsvitaminen niet

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen maanden laten zien dat het thuiswerken veel mensen prima bevalt. Veel medewerkers zijn zelfs productiever dan dat ze op kantoor waren. Wat thuis echter lastig te reproduceren is, is de gezelligheid met collega’s. Op afstand het praatje bij de koffieautomaat nabootsen, wordt lastig. De thuiswerkdagen van wat arbeidsvitaminen voorzien, kan gelukkig wel. Maak op Spotify bijvoorbeeld een gedeelde afspeellijst met de favoriete hits van de vrijdagmiddagborrel of start een groepssessie

Welke tools je ook gebruikt om het thuiswerken binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen, alles staat of valt natuurlijk met een snelle en stabiele internetverbinding.