Zo geniet je optimaal van de Olympische Spelen in Tokio

Sneller, hoger, sterker. Na de openingsceremonie van vorige week vrijdag zijn de Olympische Spelen Tokio officieel van start gegaan. Vanwege de coronapandemie is het een wat gekke editie: de Spelen zijn een jaar uitgesteld en er zal in de Japanse hoofdstad geen publiek aanwezig zijn. Toch is er voor de sportliefhebber nog genoeg om je op te verheugen. Met DELTA valt er altijd wat te kiezen: daarom hier een aantal tips om optimaal van de Spelen te genieten!

Apps om niets te missen

Vanzelfsprekend zijn er diverse apps waarmee je de Olympische Spelen vanaf je mobiel of tablet kan volgen. Zo is er de officiële app van de organisatie (iOS, Android) die boordevol met informatie staat: van het dagprogramma tot de actuele medaillespiegel en achtergrondverhalen. 

Door het tijdsverschil met Japan is het lastig om al je favoriete wedstrijden live te kijken. Via YouTube kijk je eenvoudig hoogtepunten terug via de kanalen die daar de rechten voor hebben, zoals de NOS, Eurosport en het officiële kanaal van de Spelen zelf. Uiteraard kan je via de NOS en Eurosport ook gewoon via de televisie naar de strijd om brons, zilver en goud kijken. 

Podcast met persoonlijke verhalen

Sportverslaggevers Henry Schut en Jeroen Stekelenburg gingen de afgelopen tijd op bezoek bij sporters die op de Olympische Spelen actief zijn. Van atlete Femke Bol en Oranje Leeuwin Jackie Groenen tot schermer Bas Verwijlen: in deze podcast van de NOS vertellen zij over hun leven als sporter en de voorbereidingen op de Spelen van Tokio. Je luistert de podcast hier of via je favoriete podcastplatform. 

De lange weg naar succes

De voorbereidingen van atleten op de Spelen begint vaak al snel na de laatste editie. Hard en lang werken dus, waarbij de lijn tussen succes en falen soms flinterdun is. De VPRO heeft de afgelopen vier jaar een aantal talentvolle topsporters gevolgd op hun lange weg naar Tokio. Het resultaat: de vijfdelige documentaireserie De Beloften.

Een bijzonder filmgenre

Op de dag van de openingsceremonie publiceerde De Volkskrant een artikel over een bijzonder filmgenre: de olympische documentaire. “De documentaires van veelal gerenommeerde regisseurs geven niet alleen een tijdsbeeld van hoe de Spelen door de jaren zijn verlopen. Ze zijn ook een hinkstapsprong door de filmstijlen van de afgelopen honderdtwintig jaar en de technische mogelijkheden van registratie en verspreiding”, zo schrijft de redacteur. Lees hier de tips.

Zelf spelen?

Voor gameliefhebbers heeft Google iets bedacht: een speciale ‘Doodle’ voor de Olympische Spelen. Misschien ken je de Google Doodle wel van Kerst of Halloween: het logo van de zoekmachine is dan tijdelijk veranderd. Tijdens de Spelen leidt de Doodle je naar een retrograme: Doodle Champion Island Games. In het spel dat je boven de zoekbalk vindt, kan je onder boogschieten, skateboarden, synchroonzwemmen of een potje tafeltennis spelen.

Ook bij ESPN staat de programmering deze weken in het teken van de Olympische Spelen. Heb jij de sportzender al? Via MijnDELTA is dat eenvoudig geregeld.