23 - 06 - 2017

De zonneboiler, iets voor mij?

‘O, wat is het leven fijn als de zon schijnt!’ Deze tekst van een liedje heb je vast wel eens gehoord. En die tekst klopt in meerdere opzichten. Zo is de zon ook dé ultieme bron van natuurlijke en gratis energie. Het is de kunst om deze energie te ‘vangen’ en te benutten. Veel van ons doen dat al met zonnepanelen.  Maar er zijn meer mogelijkheden om de zon te benutten, met een zonneboiler bijvoorbeeld.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers warmwater

De zonneboiler is minder bekend en dus ook minder bemind. Ook financieel is het gemiddeld net wat minder interessant dan zonnepanelen. Toch kan ook een zonneboiler een prima (extra) manier zijn om energie en dus kosten te besparen. Zeker als je behoorlijk wat warm water verbruikt. Wat bijvoorbeeld vaak het geval is bij grotere gezinnen. 

In de zomer is je warme water bijna gratis

Een zonneboiler bestaat uit een collector op het dak (een zwart ‘paneel’ op het dak van ca. 3,5-5 vierkante meter) en een boiler (een warmwatervat van 100-150 liter) in huis. Dit vat wordt naast of in de buurt van het verwarmingstoestel geplaatst. Met een zonneboiler bespaar je tot ongeveer de helft op je energieverbruik voor het maken van warm sanitair water. Hoe meer warm water er gebruikt wordt, hoe hoger de besparing uitvalt. In de zomer merk je dat helemaal dan levert hij bijna al je warme water gratis via de zon. In de winter lukt dit niet, dan komt de temperatuur in het vat niet tot de minimale 60 graden en zal het verwarmingstoestel, de CV-combiketel of warmtepomp, het water na-verwarmen.

Milieuvriendelijk alternatief

Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 200 m3 gas en daarmee 370 kg CO2-uitstoot. 

Hot-Fill apparaten

Uit het gratis door de zon verwarmde water kun je nog meer voordeel halen: bijvoorbeeld door je wasmachine of vaatwasser erop aan te sluiten. De elektriciteit die een wasmachine gebruikt gaat voor circa 70% op aan het verwarmen van het water en dat is nu niet meer nodig. De machine moet wel geschikt zijn om warm water te ontvangen of je plaatst een voorschakelapparaat bij de aansluiting.

Je huis ook verwarmen met een zonneboiler?

Er zijn verschillende typen zonneboilers, ook typen die mee kunnen helpen om je huis te verwarmen. In de winter kan het water in de zonneboiler bij een zonnige en onbewolkte dag tot gemiddeld zo’n 35-40 graden worden verwarmd. Als u een laag temperatuur verwarmingssysteem heeft zoals vloerverwarming, dan is deze temperatuur al voldoende hoog. De oorspronkelijke besparing van de zonneboiler kan hiermee dan zomaar verdubbelen.

Flinke subsidie

Momenteel is er voor zonneboilers een flinke subsidie beschikbaar. Via de Installatie Subsidie Duurzame Energie (ISDE) kun je van de overheid ongeveer eenderde van de kosten voor een zonneboiler terugkrijgen. 

Ik wens je veel zon en warmte toe!

Groet,
Sjaak
 

Zonneboiler iets voor jou?

Ga naar het warmteadvies en binnen 5 minuten heb je antwoord. Indien hieruit blijkt dat je situatie geschikt is voor een zonneboiler of warmtepomp kun je een adviesgesprek aanvragen. Een adviseur van onze partner Comfort Partners B.V. komt ter plaatse om de mogelijkheden te inventariseren en een offerte op maat te maken.

Start je warmteadvies

Labels