04 - 10 - 2018

Nieuwe indeling van het kabelsignaal

In de nacht van 9 op 10 oktober delen we ons kabelsignaal opnieuw in. We zetten dan de tv-zenders op de kabel dichter bij elkaar. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor het internet in ons netwerk. De meeste televisies en decoders nemen de wijzigingen vanzelf over. Maar in sommige gevallen gebeurt dat niet. We leggen uit wat je in dat geval moet doen.

Sinds kort geven we de analoge televisie- en radiosignalen niet meer door. Hierdoor zijn ‘gaten’ ontstaan in de kabelindeling. We gaan deze ruimte opvullen door alle tv-zenders bij elkaar te plaatsen. Dat is een technische wijziging. De volgorde en de kanaalnummers van de tv-zenders blijven hetzelfde.
 

Het beeld blijft zwart. Wat moet ik doen?

Als je na de aanpassing de televisie aanzet, kunnen sommige zenders zwart blijven. Dat lost je op door naar NPO 1 te gaan. De televisie laadt dan in ongeveer twee minuten tijd de kanalen opnieuw in. Het kan gebeuren dat dit niet werkt. Stel dan de kanalen opnieuw in  via het menu van je televisie of decoder.

Als je op de tv of decoder een eigen zenderlijst gebruikt met favoriete kanalen, is de kans groot dat je die lijst opnieuw moet instellen.
 

Afbeelding rasterwijzigingen

Veelgestelde vragen


Verandert er iets aan de kanaalnummering of volgorde van de zenders?

Nee. De aanpassing is technisch, dus bij jou thuis verandert er niets. In uitzonderlijke gevallen blijven een aantal zenders zwart door deze technische aanpassingen. Daarom informeren we je over deze verandering en vertellen we wat je moet doen.

Waarom moet ik naar NPO 1 gaan als het beeld zwart blijft?

NPO 1 verandert niet van technische frequentie. Zodra jouw televisie of decoder verbinding maakt met deze zender, worden automatisch ook de instellingen van de andere zenders ingeladen. Gebeurt dat niet, dan adviseren we je alle zenders opnieuw in te stellen via het installatiemenu van je tv of decoder.

Ik wil de zenders opnieuw instellen. Hoe doe ik dat?

Het verschilt of je televisie kijkt mét of zónder smartcard. We hebben daarom alle stappen om je televisie of decoder in te stellen op een aparte pagina neergezet.
Ben je alleen op zoek naar de netwerknummers en frequenties? Bekijk deze hier