De verschillen tussen kabel en glasvezel zijn veelbesproken. Is internet via glasvezel sneller? Is er verschil in capaciteit? En in hoeverre is dat belangrijk voor consumenten en bedrijven?

Meningen hier over zijn verdeeld, techniek blijft doorontwikkelen en inzichten veranderen voortdurend. DELTA levert een betrouwbare verbinding van een combinatie van glasvezel en internet via de kabel.

Wat is glasvezel en internet via de kabel?

Glasvezel is een dunne draad van glas waardoor televisie-, telefonie- en internetsignalen worden getransporteerd. Glasvezel kan op dit moment over lange afstanden een hogere internetsnelheid bieden dan internet via de kabel. Voor het verzenden van signalen over de kabel worden nog steeds nieuwe technieken ontwikkeld, waardoor de capaciteit van kabel blijft toenemen. Volgens de consumentenbond voorziet internet via de kabel ruimschoots aan de klantbehoefte en stelt dan ook dat glasvezel niet beter is dan internet via de kabel.

Het netwerk van DELTA: een combinatie van glasvezel en kabel

Wij maken gebruik van zowel een glasvezelnetwerk als het kabelnetwerk. “De ruggengraat van de multimediadiensten van DELTA en ZeelandNet is een hoogwaardig glasvezelnetwerk”. Het Zeeuwse glasvezelnetwerk heeft een groot vermogen en is zeer betrouwbaar in het transporteren van signalen over grote afstanden. Het laatste deel van de verbinding, van wijkcentrale tot de woning wordt geleverd via de kabel (dat is ongeveer 300 meter). DELTA kan haar klanten ruimschoots leveren waar behoefte aan is.

Maximale capaciteit glasvezel en kabel

De maximale snelheid waarmee data kan worden getransporteerd is via glasvezel hoger dan via de kabel. Alleen gaat het dan over snelheden die vele malen hoger zijn dan de internetsnelheden die wij in het dagelijkse leven nodig hebben. De maximale snelheid van kabel ligt momenteel tegen de 10 Gbit/s. Dat is ruim 250 keer sneller dan het huidige gebruik van een gemiddeld gezien.

Per huishouden ligt in 2016 de maximaal gebruikte snelheid naar verwachting tegen de 70 Mbit/s. Dit ligt nog ruim onder de beschikbare snelheden. DELTA levert momenteel een maximale snelheid van 400 Mbit/s. Door technische ontwikkelingen kunnen er via de kabel ook steeds hogere snelheden worden bereikt.

 

Up- en downloadsnelheden

Waar kabel en glasvezel wel in verschillen, is de uploadsnelheid. Bij glasvezel is deze gelijk aan de downloadsnelheid. Met internet via de kabel is de downloadsnelheid vele malen hoger dan de uploadsnelheid.

De uploadsnelheid is vooral van belang wanneer je veel of grote bestanden wilt verplaatsen. Daarom is glasvezel voor bedrijven en organisaties interessant. Deze hebben namelijk dagelijks te maken met het verzenden en uitwisselen van grote bestanden. Maar ook voor het streamen van video en het maken van grote back-ups is een snelle uploadsnelheid van belang. DELTA investeert dan ook in goede glasvezelnetwerken in Zeeland om uit te kunnen breiden.