Het Sagemcom F@st 3890v3  WiFi-modem

 

3890v3

Het Sagemcom F@st 3890v3 modem is een WiFi-modem. Dit modem is dus zowel een kabelmodem als een router inéén. Dit modem is in staat om zowel een 2.4 GHz WiFi-netwerk uit te zenden als een 5 GHz. 

Een bekabelde verbinding op dit modem met een netwerkkabel (UTP) naar jouw computer of laptop geeft de meest snelle en betrouwbare verbinding. Tegenwoordig zijn er steeds meer apparaten, waaronder telefoons en tablets, waar geen netwerkkabel in kan. Deze apparaten verbind je thuis met jouw WiFi-netwerk.

In elk huis vind je tegenwoordig wel een WiFi-netwerk, denk bijvoorbeeld aan het WiFi-netwerk van je buren. Wat kan je doen om die WiFi-verbinding te verbeteren? Wij leggen het voor je uit.
 

1. Heb je problemen met je WiFi-bereik in huis?

•Als je problemen ervaart met je WiFi-bereik, raden we je aan om extra access points te plaatsen om het bereik uit te breiden. Een access point sluit je aan op je F@st 3890v3  WiFi-modem. Dit kan via een netwerkkabel (UTP) of door middel van het stroomnetwerk in je huis via Powerline Accesspoints.

•Plaats access point(s) op plekken waar je internet slecht wordt. Dit zijn de plekken waar je verbindingsproblemen hebt, of het aantal WiFi-streepjes wegvalt. Sluit je acces points bij voorkeur aan met een netwerkkabel. Mocht je geen kabels kunnen trekken door je huis, gebruik dan powerline. Powerline werkt via het stroomnetwerk.

•Als je Powerline gebruikt, houd dan rekening met de stekker-strategie. Geen stekkerdozen naast een powerline apparaat en je powerline apparaat in een muurstopcontact plaatsen. Liefst een geaard stopcontact als je dat beschikbaar hebt. Raadpleeg de handleiding van een Powerline oplossing voor meer uitleg hierover.  Met powerline kan je ook ’spelen’ door het Powerline access point op verschillende plekken in het huis te proberen. Op die manier kan je zien wat het beste werkt voor jou situatie. 

Nadat je deze access point(s) hebt aangesloten stel je deze in.

•Je start met instellen door op het kabelmodem voor de 2.4 Ghz en 5 Ghz WiFi elk een eigen naam te kiezen, bijvoorbeeld ‘fam.visser2.4ghz’ en ‘fam.visser5ghz’.  Stel de wachtwoorden en veiligheidsinstellingen daarna op de access point(s) precies hetzelfde in (WP2-personal met AES encryptie). Laat de kanaal keuze op automatisch staan en verander geen andere instellingen.

2. Ervaar je problemen met je WiFi-snelheid in huis?

Mocht je geen bereik problemen hebben, maar wel snelheidsproblemen, stel dan op het kabelmodem twee netwerknamen in, een naam voor je 2.4. Ghz netwerk en een voor de 5 Ghz netwerk (bijvoorbeeld ‘fam.visser2.4ghz’ en ‘fam.visser5ghz’.  Vervolgens verbind je je smartphone, laptop of tablet met je 5 Ghz netwerk.

Dit netwerk is sneller en heeft minder storingen. Als het niet anders kan (je ziet je 5 GHz netwerk niet omdat je apparatuur dit niet ondersteund) verbind je met je 2.4 Ghz netwerk.  Kan je apparaat 5 Ghz praten (moderne smartphones en tablets), vergeet dan ook je 2.4 netwerk en verwijder deze verbinding op je smartphone/tablet, op die manier kan je ook niet per ongeluk met het langzamere WiFi netwerk verbinden. Door zoveel mogelijk apparaten op het 5Ghz netwerk te verbinden wordt het ook rustiger op het 2.4 Ghz netwerk en gaan de apparaten die daar nog op zitten beter werken.  Voor video en geluid is de 5 Ghz band de beste keus en hierop haal je de hoogste snelheid. Schaf je nieuwe apparatuur aan, controleer of deze 5Ghz of AC aanduiding heeft bij het Wifi deel. Dit is ook voor de toekomst een verstandige keuze!

Extra TIP: Wat in ieder geval niet goed werkt zijn repeaters/extenders, bij een repeater/extender verbind je smartphone/laptop niet automatisch met het sterkere signaal dat een repeater uitzend.

Dan kan het zijn dat je in je slaapkamer toch nog verbonden blijft met je kabelmodem in de meterkast. De afstand is dan zo groot dat een betrouwbare verbinding niet mogelijk is.  Een repeater laat het niet toe om met de huidige techniek automatisch van netwerk te wisselen. Daarom adviseren wij om repeaters niet te gebruiken en bovenstaande oplossingen met access points in te zetten.  

Een laatste opmerking over snelheid op je smartphone, tablet, laptop. De hele hoge snelheden (100 Mb en meer) zijn vaak alleen te benutten met nieuwere apparatuur, denk hierbij aan de laatste Iphones, Android smartphones of de duurdere laptops.

Downloads