Kies je webmail

Glasvezel aanleg

Het glasvezelnetwerk in Nederland groeit! Ook DELTA legt glasvezel aan.

Benieuwd naar hoe glasvezel wordt aangelegd? We lichten de verschillende stappen voor glasvezel aanleg toe.

Hoe wordt glasvezel aangelegd?

Het aanleggen van glasvezel is een proces van verschillende stappen. Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Hieronder benoemen we de 7 stappen voor glasvezel aanleg. Let op: er kunnen unieke situaties zijn waarbij de glasvezel aanleg potentieel net iets anders verloopt. Maar over het algemeen komt het dus neer op deze 7 stappen.

glasvezel aanleg stap 1

1. Planning en voorbereiding

Achter de schermen is de aannemer druk bezig met de voorbereidingen voor de aanleg. Zij maken een technisch ontwerp en gaan in gesprek met vergunningverleners, zoals gemeenten en waterschap.

glasvezel aanleg stap 2

2. Schouw

De aannemer komt bij jou langs om te kijken waar de aansluiting in huis komt. De woningschouw neemt soms een paar maanden in beslag, dus het kan even duren voor de aannemer bij je op de stoep staat.

glasvezel aanleg stap 3

3. Plaatsen bovengronds verdeelpunt (POP)

Een bovengronds verdeelpunt, ook wel PoP (Point of Presence) genoemd, ziet eruit als een grote straatkast en verdeelt het glasvezelsignaal naar de woningen. Vanuit het verdeelpunt krijgt jouw woning een glasvezelverbinding.

glasvezel aanleg stap 4

4. Graafwerkzaamheden

De graafploeg graaft een sleuf in de berm of onder de stoep. Daarin komen de kabels te liggen. Voordat de aannemer start met graven bij jou in de buurt, ontvang je een brief of folder. Jouw woning blijft bereikbaar.

glasvezel aanleg stap 5

5. Straat naar woning

Vanaf de straat wordt de kabel tot de voorgevel van jouw woning aangelegd. De aannemer graaft door de tuin of de kabel wordt onder de grond naar jouw woning geschoten. Je hoeft hiervoor niet thuis te zijn. Jouw tuin wordt netjes achtergelaten.

glasvezel aanleg stap 6

6. Aansluiting in huis

De aannemer laat weten wanneer de monteur langskomt om de glasvezelaansluiting te plaatsen. Er wordt een klein gaatje in de gevel geboord. Daar gaat de kabel doorheen. In de woning sluit de monteur vervolgens het ‘glasvezelaansluitpunt’ aan.

glasvezel aanleg stap 7

7. Glasvezelinternet activeren

Heeft de aannemer de aansluiting in huis geplaatst, dan rest nog een test van het netwerk en daarna is het netwerk gereed voor activatie. Heb je een abonnement afgesloten? Dan ontvang je het installatiepakket en krijg je een uitnodiging om een afspraak met de monteur te plannen. Daarna maak je gebruik van internet, tv en bellen via glasvezel.

Glasvezelaansluiting in je woning

Je hebt een glasvezelaansluiting nodig in je woning om te kunnen internetten via glasvezel. Maar wat is een glasvezelaansluiting eigenlijk?

Een glasvezelaansluiting is eigenlijk niks anders dan een verbinding van de glasvezelkabel naar een glasvezelkastje in je woning.

Meer over glasvezelaansluiting

Aanleg nieuwste generatie glasvezel

DELTA introduceerde als eerste telecomaanbieder in Nederland glasvezel internet via XGS-PON technologie.

Hiermee zijn internetsnelheden tot wel 8 Gbps, ofwel 8000 Mbps, mogelijk. De uitrol van het XGS-PON netwerk gaat snel.

Meer over XGS-PON

Kosten van aanleggen glasvezel

De kosten voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk liggen doorgaans bij de glasvezelpartij. Ook wij brengen geen kosten in rekening voor het aanleggen van het netwerk.

Wat betreft de glasvezelaansluiting in je woning kan het zo zijn dat dit gratis wordt aangeboden tijdens het aanlegproces. Wij informeren je hierover als we bij jou aanleggen. Mocht je de glasvezelaansluiting weigeren en op een later moment toch de aansluiting willen hebben, dan kunnen er kosten in rekening gebracht worden.

Wanneer krijg ik glasvezel?

Dat is afhankelijk van waar je woont. Nog niet in elke plaats wordt glasvezel aangelegd. DELTA zal je persoonlijk informeren als we glasvezel zullen aanleggen in jouw plaats, wijk of straat.

Bekijk ons plaatsenoverzicht

Wie legt glasvezel aan?

Ons eigen glasvezelnetwerk is een initiatief van DELTA Netwerk. 

DELTA Netwerk legt verspreid in Nederland glasvezel aan. In de stad, de dorpen, het buitengebied en op bedrijventerreinen. Stap voor stap sluiten wij woningen en bedrijven aan op glasvezel.

Benieuwd of we glasvezel ook leveren op jouw adres?

Even geduld alsjeblieft

Bezig met ophalen gegevens

Zakelijk glasvezel aanleg

DELTA legt niet alleen maar glasvezel aan voor particulieren maar ook bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. Zo kunnen ook bedrijven razendsnel internetten via glasvezel.

Meer over bedrijventerreinen

Meer over glasvezel

Wat is glasvezel?

Wat is glasvezel?

Steeds meer ontwikkelingen vragen om een goede internetverbinding. Glasvezel voldoet aan deze behoefte. Maar wat is glasvezel precies? We leggen het je graag uit.


Voordelen glasvezel

Voordelen glasvezel

Glasvezel brengt meerdere voordelen met zich mee, bijvoorbeeld even snel down- als uploaden! We hebben ze op een rij gezet voor je.


Glasvezel abonnement van DELTA

DELTA levert supersnel en stabiel internet via glasvezel.

Benieuwd naar onze internetsnelheden via glasvezel? Bekijk nu ons glasvezelaanbod.

Meer over glasvezel abonnement

Veel gestelde vragen over glasvezel aanleg

Glasvezel is nog niet overal beschikbaar dus het kan zijn dat je nog niet kunt internetten via glasvezel. Een eenvoudige manier om te checken of je al glasvezel hebt is door de glasvezelcheck te doen.

Glasvezel is sneller, stabieler en toekomstbestendiger dan andere types internetverbindingen. Zo profiteer je onder andere van een hogere topsnelheid en kun je even snel down- als uploaden met glasvezel internet.

Meer over voordelen glasvezel

Glasvezel biedt volop voordelen, ook voor zakelijk internetgebruik. Mede dankzij de hogere uploadsnelheden dan via andere internetverbindingen.

Benieuwd naar ons zakelijke glasvezelaanbod?

Naar DELTA Zakelijk

Dat is onder andere afhankelijk van waar je woont. Wel is het goed om te weten dat glasvezel momenteel aangelegd wordt in steeds meer plaatsen.

Meestal zal je persoonlijk worden geïnformeerd als er in jouw wijk of buurt glasvezel wordt aangelegd.

Onze internetsnelheden via glasvezel vind je op onze aanbodpagina voor glasvezel.

DELTA is continue bezig met de uitrol en aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken door heel Nederland. Zo zijn we onder andere al actief in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.

Bekijk plaatsenoverzicht

Een PoP (Point of Presence) is een bovengronds verdeelpunt. Een PoP verdeelt het glasvezelsignaal naar de woningen.

Nee, DELTA investeert in haar eigen landelijke glasvezelnetwerk en werkt daarvoor niet samen met KPN. Met een eigen netwerk verzekeren we onze klanten van de beste kwaliteit.

Lees meer

Ja, ook voor glasvezel internet gebruik je een modem.

Lees meer over glasvezelmodem

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Even geduld aub

Bezig met ophalen gegevens

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.