Kies je webmail

Zo wordt glasvezel aangelegd

Op deze pagina lees je hoe de aanleg van glasvezel stap voor stap in zijn werk gaat. Wil je meer weten? Neem dan ook een kijkje op de website van DELTA Fiber Netwerk.

Alle stappen in het aanlegproces

Achter de schermen is de aannemer druk bezig met de voorbereidingen voor de aanleg. Zij maken een technisch ontwerp en gaan in gesprek met vergunningverleners, zoals gemeenten en waterschap. Gemiddeld duurt de voorbereiding tussen de 6 en 9 maanden.

Als er een glasvezelnetwerk komt dan is de eerste belangrijke stap waar jij iets van merkt het bezoek van de aannemer; het zogenaamde schouwen. De aannemer komt langs en bepaalt – samen met jou - waar de aansluiting in huis komt. Deze woningschouw neemt soms een paar maanden in beslag; het kan dus even duren voor de aannemer bij je op de stoep staat.
Ben je niet thuis op de dag van het bezoek? Geen zorgen. De aannemer laat een kaartje achter met het verzoek om een afspraak te maken voor het schouwen.

Het bovengronds verdeelpunt is een belangrijk onderdeel van het totale glasvezelnetwerk. Hier komen alle glasvezels voor de woningen in jouw buurt samen. Het bovengronds verdeelpunt, ook wel POP (Point Of Presence) genoemd, ziet eruit als een grote straatkast en verdeelt het glasvezelsignaal naar de woningen. Vanuit het verdeelpunt krijgt jouw woning een glasvezelverbinding.

De graafploeg graaft een sleuf in de berm of onder de stoep. Daarin komen de kabels te liggen. Wanneer we onder bomen of spoorlijnen door moeten of een weg kruisen, dan wordt er geboord. Voordat de aannemer start met graven bij jou in de buurt, ontvang je een brief met meer informatie. Jouw woning blijft bereikbaar.

Vanaf de straat wordt de kabel vervolgens tot de voorgevel van jouw woning aangelegd. Meestal graaft de aannemer door de tuin. Soms wordt de kabel onder de grond naar de woning geschoten. Je hoeft hiervoor niet thuis te zijn. Jouw tuin wordt netjes achtergelaten.

De aannemer laat weten wanneer de monteur langskomt om de glasvezel-aansluiting in huis te plaatsen. Er wordt een klein gaatje in de gevel geboord. Daar gaat de kabel doorheen. In de woning sluit de monteur vervolgens het ‘glasvezelkastje’ aan op de eerder afgesproken plek. Het werk voor de aannemer zit erop. Je bent klaar voor de volgende stap: het installatie-pakket.

Lijkt glasvezel je ook wat? Doe dan de postcodecheck en neem supersnel internet en digitale televisie van DELTA!

Heb je een vraag over de aanleg? Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen op de website van DELTA Fiber Netwerk.

Kom je er niet uit?

Chat

Snelste!

Stel je vraag via chat

open chat

Facebook

Stel je vraag via Facebook Messenger

Open Facebook Messenger

Telefoon

Toon telefoonnummer

Internet via kabel: 0118 22 55 75
Glasvezel: 0118 22 55 25

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.