Praten en ouderlijk toezicht: zo houd je jouw kinderen veilig online
18 juli 2024Net als jij, is je kind vast graag online. Het opent een wereld aan mogelijkheden. Wij snappen dat je als ouder zicht wilt houden op wat kinderen online meemaken, en je ze wil beschermen tegen fraude, pesterijen en ongewenste aankopen. Graag geven we jou extra tips voor de online veiligheid van jouw kind.
Kinderen zijn - meer dan volwassenen - vatbaar voor fraude, pesterijen en verleidingen om dingen te kopen. Als ouder of verzorger kan je ze daartegen beschermen door er over te praten, grenzen te stellen en toezicht te houden.
- Betrokkenheid en leren
Praat samen over de online activiteiten van je kind. Niet alleen over de risico’s, ook over de leuke en interessante ervaringen. Probeer zelf ook eens de apps en platformen die je kind gebruikt, zodat je weet waar ze mee te maken krijgen.
Leer je kind de belangrijkste basisprincipes van online veiligheid:
- deel geen persoonlijke informatie (zoals je echte naam, adres of geboortedatum) in een chat met een vreemde of in een social-media-post;
- gratis apps en games verkopen vaak abonnementen en ‘upgrades’, let erop dat je niet zomaar iets koopt;
- accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent;
- aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat ook.
- Ouderlijk toezicht via kindaccounts op telefoon
Op alle moderne smartphones kan je speciale kindaccounts instellen. Dat stelt je als ouder in staat om de apps die je kind wil installeren goed- of af te keuren, schermtijdlimieten en aankoopbekerkingen in te stellen en de beveiliging en privacy te regelen.
Bij Google regel je dit met een app die ‘Family Link’ heet. Apple noemt het ‘Delen met Gezin’. Als je er meer hulp bij nodig hebt: de Consumentenbond heeft op een rij gezet hoe je het precies instelt.
Sommige beperkingen en vormen van toezicht kan je ook handmatig instellen, zonder kindaccount. Aankoopgoedkeuringen (iOS / Android) en schermtijdlimieten (iOS / Android) bijvoorbeeld.
- Ouderlijk toezicht binnen apps en op social media (kids-profielen)
De meeste populaire (social media-)apps hebben hun eigen tools en instellingen om kinderen een veilige omgeving te bieden en ouders toezicht te laten houden.
Zo kan je op YouTube, Facebook Messenger en Netflix speciale kids-profielen instellen. Binnen die omgeving worden ze beter afgeschermd van kindonvriendelijke video’s en berichten. En als ouder heb je bijvoorbeeld controle over vriendschapsverzoeken en berichten die worden uitgewisseld. TikTok noemt zijn verzameling tools voor ouderlijk toezicht ‘Family Pairing’, Snapchat ‘Family Center’.
De social-media-accounts van je kind privé maken (Snapchat, TikTok, Facebook) is ook een goed idee. Dat verkleint de kans op ongewenste berichten en fraude.