Hoe DELTA helpt bij beveiliging NAVO-top
22 mei 2025Volgende maand is Nederland gastland van de NAVO-top. DELTA werkt daarom nauw samen met de andere grote telecombedrijven en met veiligheidsdiensten om Nederland optimaal digitaal te beveiligen. En dat is een serieuze klus waar veel bij komt kijken. DELTA’s hoofd beveiliging Barend de Lange vertelt je erover.
Op 24 en 25 juni vindt in Den Haag een NAVO-top plaats. Wereldleiders komen bijeen en de internationale media doen er verslag van. Daarom is rond en tijdens de top “de kans op digitale aanvallen groter dan normaal”, zo waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
DELTA’s hoofd beveiliging Barend de Lange weet met welke scenario’s rekening wordt gehouden: “Spionage ligt voor de hand, er komen allemaal belangrijke mensen die interessant zijn om af luisteren. Denk ook aan propaganda: via gehackte websites of tv-kanalen een politieke boodschap verspreiden. Vaak wil men ook iets verstoren, een website van de overheid platleggen bijvoorbeeld. Er zijn ook donkerdere scenario’s met grotere gevolgen, waar ik liever niet in het openbaar over praat.”
Om tafel voor een goede verdediging
DELTA heeft dus een rol in het veilig houden van Nederland. Bijvoorbeeld omdat we klanten hebben die een vitale rol spelen in onze infrastructuur. En omdat honderdduizenden mensen via ons netwerk tv ontvangen, met elkaar bellen en appen. Die diensten mogen niet uitvallen of gehackt worden.
In voorbereiding op de top zat Barend eerder dit jaar namens DELTA aan tafel bij het NCSC. Ook andere grote telecombedrijven waren aanwezig, Schiphol en drinkwater- en energiebedrijven.
“Allemaal organisaties die Nederlanders voorzien van belangrijke diensten die niet mogen uitvallen. Stroom, drinkwater, verkeerslichten, internet, mobiele communicatie. Vandaar dat we bijeenkwamen, we deelden onze kennis en ervaringen. Wat zien we voor risico’s in ons werkgebied, en hoe waken we daarvoor? Zo leer je van elkaar. De veiligheidsdiensten vertelden ons wat zij weten, met welke scenario’s ze rekening houden en hoe groot de dreiging is.”
Het belangrijkste was het vormen van een samenwerking, vertelt Barend. “Al bestond die samenwerking al: namens DELTA zit ik in een structureel veiligheidsoverleg met overheden en met andere bedrijven. We hebben de samenwerking nu opgeschroefd, nog kortere communicatielijnen aangelegd. Zodat áls er rondom of tijdens de top iets gebeurt, we elkaar goed en snel weten te vinden. Dat is belangrijk, want als de een aangevallen wordt, kan die de ander waarschuwen: ‘Deze methode is gebruikt en zo hebben we het opgelost.’”
Reële risico’s
Een gedegen voorbereiding en een goede samenwerking zijn broodnodig, zegt Barend. “Cybercriminaliteit neemt toe. Onlangs nog werd een provinciewebsite gehackt, kort daarvoor een tv-zender, er worden internetkabels doorgeknipt. Ook wij bij DELTA zien daadwerkelijk dat er vanuit China wordt bespioneerd en dat actoren uit Rusland het internet proberen te verstoren.”
“Ik ga ervan uit dat kwaadwillenden nu al voorbereidingen treffen voor aanvallen tijdens de NAVO-top. En dus dat we in die periode te maken gaan krijgen meer aanvallen-of beter gezegd: pogingen daartoe.”
Elke afwijking wordt onderzocht
“Niet voor niets hébben we bij DELTA al een heel sterke beveiliging. Ook met een NAVO-top in ons land kan ik daar gewoon op vertrouwen. Het is zelfs onverstandig om nu ineens nieuwe veiligheidsmaatregelen te gaan implementeren, want dan zijn ons team en onze systemen daar nog niet vertrouwd genoeg mee.”
“Wel breiden we ons veiligheidsteam uit tijdens en rond de NAVO-top. We hebben simpel gezegd meer ogen nodig om alles in de gaten te houden. Je moet je voorstellen dat mijn collega’s en ik voor allerlei schermen zitten. Op die schermen verschijnen meldingen van het systeem als er iets afwijkends op het netwerk gedetecteerd is. Elke melding moet onderzocht worden.”
Lees ook: Onze specialist aan het woord: Jacco Vasseur houdt het netwerk veilig
“Uitdagend, maar geen zenuwen”
“Die week eind juni wordt echt bijzonder,” zegt Barend. Maar nee, hij ligt er niet wakker van. “Ik voel me niet zenuwachtig. Er rust weliswaar een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders, maar die voel ik altijd al. Zenuwen heb ik niet, omdat ik weet hoe goed onze beveiliging is en hoe goed we in Nederland samenwerken. Die samenwerking is echt bijzonder hoor!”
“Uitdagend-dat woord past beter bij hoe ik deze periode ervaar. We gaan extra goed opletten. Ik leun hierbij op mijn collega’s in DELTA’s Network en Security Operations Center (NSOC), onze specialisten op verschillende andere afdelingen en onze externe digitale-veiligheidspartners. Wat een leuke bijkomstigheid is, is dat mijn vak, beveiliging, in de spotlights staat.”
Lees ook: Hoe oorlogen de Nederlandse digitale veiligheid bedreigen