Kies je webmail
Nooit meer moeilijke wachtwoorden onthouden?

Nooit meer moeilijke wachtwoorden onthouden?

14 januari 2019

Gebruik jij nog overal waar je inlogt '12345' of 'p@ssw0rd' als wachtwoord? Wachtwoorden bedenken en onthouden is lastig. Het goede nieuws: andere methodes om je aan te melden, winnen steeds meer terrein. Twintig, vijftig, of misschien wel honderd... Als je nagaat bij hoeveel websites en apps je je moet identificeren met een gebruikersnaam en een wachtwoord raak je al snel de tel kwijt. Waarschijnlijk weet je dat het veiliger is om goede wachtwoorden te kiezen en niet overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Houd je je daar niet altijd aan, dan ben je beslist niet de enige. Toch ben je een stuk veiliger als je voor iedere dienst een eigen, sterk wachtwoord aanmaakt. Je wilt tenslotte niet dat iemand die je LinkedIn-wachtwoord in handen heeft, ook in je e-mail kan rondneuzen.

Vingerafdruk en gezichtsherkenning

Dat wachtwoorden lastig zijn, daar is iedereen het wel over eens. Bovendien kan zelfs een goed wachtwoord worden gestolen. Om het inloggen veiliger en makkelijker te maken, komt dan ook steeds betere technologie op de markt. De vingerafdrukscanner ken je misschien al van je telefoon en je laptop. Een vingerafdruk is strikt persoonlijk en niet na te maken en is daarom veiliger dan een wachtwoord. Een ander veilig alternatief is gezichtsherkenning. Die optie vind je ook terug op sommige smartphones en op een aantal Windows-apparaten. Al is dat niet bij alle smartphones de meest veilig optie.

Fysieke sleutel?

Dat is een mooi begin, maar hoe komen we nu van al die wachtwoorden af die we op websites en in apps moeten invoeren? De toekomst ligt mogelijk in speciale sleutels die doen denken aan een usb-stick. Hierop staan persoonlijke of biometrische gegevens zoals een pincode, je stemgeluid of je vingerafdruk. De gegevens blijven op het apparaat bewaard, zodat ze niet op afstand te stelen zijn. Nadat je je hiermee hebt geïdentificeerd, kan identificatie nog met een beveiligingscode extra veilig worden gemaakt. Zo kun je niet alleen apparaten privé houden maar je ook bij verschillende diensten op het web aanmelden.

Wachtzinnen

Er wordt dus volop aan alternatieven voor het wachtwoord gewerkt en sommige zijn al in gebruik. Toch zijn we voorlopig nog niet helemaal van wachtwoorden af. We adviseren je daarom nog altijd een zo sterk mogelijk wachtwoord te kiezen. Daarbij hoef je het jezelf niet al te moeilijk te maken. De belangrijkste tip: denk in wachtzinnen in plaats van wachtwoorden. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het immers te kraken is. Een regel uit een boek of liedje, kun je ook nog eens vrij makkelijk onthouden. Daarnaast raden we je aan om bij diensten als Facebook, Instagram, Spotify, WhatsApp, Dropbox, Google en Apple de mogelijkheid voor verificatie in twee stappen in te schakelen. Daarmee moet je na het inloggen met je gebruikersnaam en je wachtwoord nog een tweede stap uitvoeren, bijvoorbeeld een code overtypen die op je smartphone via sms of een app verschijnt.

Gebruik een wachtwoordenmanager

Tot slot is het een goed idee om een wachtwoordmanager te gebruiken. Dat is een soort digitale kluis waarin al je wachtwoorden veilig versleuteld worden bewaard en die zelf steeds opnieuw lange, sterke wachtwoorden kan maken zonder dat je die hoeft te onthouden. Alleen het hoofdwachtwoord van de kluis hoef je te onthouden. Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld 1Password en LastPass.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.