Kies je webmail
Streamen: wat is het, hoe het werkt en wat heb je eraan?

Streamen: wat is het, hoe het werkt en wat heb je eraan?

21 maart 2024

We leven in een rijk televisietijdperk, en dat is mede te danken aan de vele streamingdiensten. In Nederland is onder meer Netflix beschikbaar, naast Viaplay, Discovery+, NLZIET, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video en Apple TV+. Maar hoe werken die streamingdiensten eigenlijk, en wat heb jij eraan?  

Wat is streamen en hoe werkt het? 

Streamen is films en tv-kijken via internet, op het moment dat het jou uitkomt. (Je kan ook muziek en games streamen, hier houden we het even bij films en tv.) 

Je hoeft de aflevering die je wil kijken niet eerst te downloaden. Streamingdiensten knippen zo'n programma op in allemaal kleine pakketjes data, kleine stukjes van de show. Terwijl jij de eerste paar seconden kijkt, worden op de achtergrond de volgende geladen. 

Als je een snelle en stabiele internetverbinding hebt, merk je hier niets van. Ben je onderweg en heb je minder snel internet, dan kan het voorkomen dat de film of serie toch even stilvalt, omdat het volgende stukje nog niet geladen is. Dit heet “bufferen”. 

Hoe heeft streamen tv-kijken veranderd?  

Het film- en tv-aanbod is enorm gegroeid en een stuk diverser geworden. Er is voor ieder wat wils. Streamingdiensten hoeven niet zo streng te selecteren in wat ze aanbieden. Ze zijn tenslotte niet gebonden aan het aantal uren in de dag en het aantal kanalen op tv, zoals bij reguliere tv. 

Om te voorkomen dat het aanbod zó groot wordt dat je als tv-kijker door de bomen het bos niet meer ziet, personaliseren streamingdiensten hun aanbod met slimme algoritmes. Dat klinkt enger dan het is. Het betekent gewoon dat de shows die jij waarschijnlijk leuk vindt, vooraan komen te staan, zoals in een winkeletalage. Al het andere kun je natuurlijk ook gewoon kijken.  

Ook hangen streamingdiensten zoals Netflix allerlei heel specifieke labeltjes (‘tags’) aan hun films, series en documentaires. Die worden vergeleken met de tags van wat je eerder hebt gekeken. Zo kunnen ze het aanbod nog beter op jou afstemmen. 

Wat heb ik aan die streamingdiensten? 

Kijken wanneer het jou uitkomt vind je vast een groot voordeel. (Al blijft live tv zijn charme hebben, en is het soms onmisbaar. Denk aan grote nieuwsgebeurtenissen of sportevenementen zoals de Formule 1, Eredivisievoetbal of Roland Garros 

Ook fijn, zeker bij van die spannende cliffhangers: je hoeft niet meer een week te wachten tot de volgende aflevering van je favoriete tv-serie wordt uitgezonden. Uitzonderingen daargelaten, maken streamingdiensten meestal alle afleveringen van een heel seizoen in één keer beschikbaar. Als je wil, kan je lekker een avondje “bingen”: meerdere afleveringen in één sessie kijken. 

Trouwens, streamingdiensten hebben niet alleen maar tv-series en films voor je. Ook reguliere tv en live tv behoren tot de mogelijkheden. Zo zendt Viaplay live Formule 1 en Premier League uit, en kijk je via NLZIET bijna alles dat de publieke omroepen én de commerciëlen zoals RTL en SBS op tv uitzenden. 

Hoe kijk ik iets van streamingdiensten op mijn tv? En hoe kijk ik onderweg? 

Streamen kan via je laptop, tablet of telefoon. (Doe dat wel bij voorkeur als je verbonden bent met wifi, streamen kost namelijk veel data.) Dat is handig voor onderweg, maar thuis kijkt het natuurlijk lekkerder op je tv. Ook dat is gemakkelijk te regelen.

Veel moderne tv’s zijn “smart”. Dat wil zeggen dat ze verbonden zijn met het internet en je er apps op kan installeren, net zoals op je telefoon. Alle hier genoemde streamingdiensten hebben apps voor smart-tv’s. Even installeren, één keer inloggen en klaar ben je. We hebben zelf ook een Smart TV-app die kan streamen. Hiermee krijg je toegang tot televisiezenders van DELTA. 

Als je geen smart-tv hebt, kan je je tv slim maken met een kastje of HDMI-stick. De bekendste zijn “Chromecast met Google TV” en “Apple TV”. Vervolgens kun je alsnog apps van streamingdiensten op je tv installeren. 

Op vakantie in een hotel? Check even de tv in je kamer. Sommige hotels hebben apps van de streamingdiensten voorgeïnstalleerd. Login met je eigen account, maar vergeet niet uit te loggen als je weer vertrekt. 

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.