Kies je webmail
VPN: Zo internet je veilig buiten de deur

VPN: Zo internet je veilig buiten de deur

18 oktober 2018

Even je mail checken op je mobiel via de gratis wifi van het café, of nog snel een betaling doen op vakantie? Het internet maakt ons leven een stuk makkelijker. Via die internetverbinding versturen we een hoop persoonlijke gegevens, zoals bankrekeningnummers, wachtwoorden of een kopie van je identiteitsbewijs. Kies daarom ook buitenshuis altijd voor een veilige verbinding, bijvoorbeeld via een VPN: een Virtual Private Network.

(On)veiligheid op reis

De meeste mensen staan er niet zo bij stil, maar inloggen op een openbaar wifi-systeem, zonder wachtwoord, is niet helemaal zonder gevaar. Kun je er binnenshuis van uitgaan dat je internetprovider er alles aan doet om je gegevens te beschermen, buiten de deur is vaak onduidelijk wie een netwerk beheert, en hoe goed dat beveiligd is. Kwaadwillenden kunnen namelijk vrij makkelijk jouw internetsignaal onderscheppen, als je bent verbonden met een wifi-netwerk zonder wachtwoord. Zo kunnen hackers met een klein beetje kennis en kunde precies mee lezen welke website je bezoekt en welke wachtwoorden je daar intoetst.

Hoe wapen je je tegen misbruik?

Wat kun je hier nu tegen doen? Natuurlijk kun je het beste verbinden met een netwerk dat goed is beveiligd met een sterk wachtwoord. Maar dat lukt niet altijd. Daarom adviseren we je om te verbinden met een VPN als je je aanmeldt op een open wifi-netwerk, een netwerk dat niet is beveiligd met een wachtwoord. Een VPN versleutelt jouw internetverbinding. Iemand die het signaal onderschept, kan daar helemaal niets mee. Alles wat je op het internet doet, gebeurt dan via een beschermde verbinding.

Hoe werkt VPN?

Versleutelen? Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar een VPN gebruiken is heel eenvoudig. Je kiest een VPN-aanbieder en downloadt de app. Daar klik je op als je online wilt gaan, waarna je een keuze kunt maken uit beschikbare VPN-servers, vaak gegroepeerd per land of regio. Maak een keuze, klik op ‘verbinden’ en de app doet de rest. Het kost je geen tien seconden en je mobiel is op een open wifi-netwerk toch veilig verbonden.

Waar moet je op letten als je een VPN dienst zoekt?

VPN-diensten (die je ook thuis kunt gebruiken) zijn er in verschillende soorten en maten, waardoor niet elke VPN bij elke gebruiker past. Van gratis, met weinig opties, tot duur met opties die de gemiddelde gebruiker boven de pet gaan. Het loont dus kort onderzoek te doen naar de verschillende VPN-diensten. In het geval van mobiel gebruik is natuurlijk ook belangrijk welke dienst bij jouw smartphone of tablet past: niet elke dienst heeft apps voor Android én iOS. Zoek je een VPN-dienst die bij jouw manier van internetten past, dan zijn Nederlandstalige VPN-vergelijkingssites als vpnservice.com en vpngids.nl een goed startpunt.

DELTA WifiSpots

Ben je buiten de deur en vind je het netwerk 'DELTA WifiSpots'? Als klant van DELTA heb je daarmee ook een veilige wifi-verbinding. Deze is beschermd met een beveiligingscertificaat en een persoonlijk wachtwoord. Hoe het werkt: stel éénmalig DELTA WifiSpots thuis in door een aantal stappen te volgen. De volgende keer dat je buitenshuis in de buurt bent van een wifispot, wordt je automatisch verbonden. Bekijk hier op een kaart waar je alle wifispots kunt vinden. Bekijk trouwens ook onze tien tips om veilig te internetten. 

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.