''Zelfs bij stroomuitval moet ons internet jouw huis bereiken''
20 juni 2024Door een zwaar belast energienetwerk komen stroomstoringen steeds vaker voor. Daarom installeren we op zo veel mogelijk van onze glasvezelverdeelpunten een noodstroomvoorziening. Die moet ervoor zorgen dat ons internet jou alsnog bereikt, zodat jij blijft genieten van het snelste internet van Nederland. DELTA’s Projectmanager André legt uit hoe dat werkt.
DELTA's Projectmanager André van de Kasteele gaat over DELTA’s noodstroomvoorziening. Die is nodig, zo legt hij uit, omdat het Nederlandse energienetwerk zwaar belast is omdat we steeds meer zonnepaneelparken en laadpalen voor elektrische auto’s hebben. Dat leidt steeds vaker tot stroomstoringen.
André: “Als een stroomstoring je huis treft, en je modem dus geen stroom krijgt, heb je geen internet. Daar kunnen wij niets aan doen. We kunnen wel maatregelen nemen om de hinder te beperken bij stroomstoringen die zich voordoen bij een van onze glasvezelverdeelpunten. Dat zijn centrale plekken van waaruit we ons internet naar onze klanten sturen (jouw dichtstbijzijnde punt kan gerust in een andere wijk staan). Als zo’n verdeelpunt zonder stroom komt te zitten, bereikt ons internet jou niet. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen, we weten hoe onmisbaar goed, snel en stabiel internet voor onze klanten is.”
“Daarom hebben we de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in een noodstroomvoorziening in zo veel mogelijk van onze glasvezelverdeelpunten. Niet overal is er ruimte. Eind dit jaar zijn 225 extra locaties door heel Nederland daarvan voorzien. We zitten nu op de helft." In totaal zijn dan een kleine 600 locaties voorzien van een noodstroomvoorziening.
Noodstroom (UPS)
“Die noodstroomvoorziening (in vaktaal: een UPS) is in feite een batterij die stroom levert als de reguliere stroomvoorziening wegvalt. In je telefoon of laptop zitten lithiumbatterijen, die geschikt zijn voor regelmatig opladen en ontladen — dan weer even aan de lader, dan weer eraf. Voor onze noodstroomvoorzieningen gebruiken we loodzuurbatterijen. Die zijn geschikt om lange tijd ongebruikt te blijven, en dan ineens een volle lading af te geven.”
Na de hoogste nood
“Minimaal twee uur lang voorziet zo’n batterij in stroom. Meestal werkt de reguliere stroomvoorziening dan weer. Maar omdat we daar niet op willen gokken, rijdt een van mijn collega’s bij een melding alvast met een noodaggregaat richting het glasvezelverdeelpunt waar het probleem is. Als de stroomstoring niet tijdig is opgelost door de netbeheerder, en onze batterij leeg is, kunnen we met zo’n noodaggregaat toch nog het internet doorgeven aan huishoudens in de buurt.”
Onmisbaar
“Met een uitgebreid glasvezelnetwerk als het onze, is er elke dag wel ergens kans op stroomuitval. Daarom doen we deze investering, en spannen we ons extra in om de kans op internetuitval te voorkomen. We willen dat jij als klant niets merkt van een stroomstoring bij ons glasvezelverdeelpunt. Internet is onmisbaar. Onze klanten gebruiken het om films en series te streamen, thuis te werken, te gamen, appen… En ook onze zakelijke klanten, zoals ziekenhuizen, vertrouwen erop dat ons internet altijd werkt. Daar werken we voor.”