In de trein, supermarkt, op de luchthaven of in je favoriete koffietentje: tegenwoordig kun je bijna overal gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk. Superhandig, maar die netwerken zijn minder goed beveiligd tegen hackers, cybercriminelen en andere digitale pottenkijkers dan je netwerk thuis. Zes tips hoe je ook buiten de deur veilig verbindt met gratis wifi-netwerken.
1. Zet automatisch verbinding maken uit
Je kunt je smartphone, tablet of laptop zo instellen dat deze automatisch verbindt met beschikbare wifi-netwerken, of hotspots waar je eerder mee verbonden bent. Dat scheelt misschien tijd, maar is niet veilig. Op deze manier maak je misschien onbewust verbinding met het netwerk van een hacker. Vooral omdat hackers zich kunnen voordoen als een wifi-netwerk dat voor jouw apparaat bekend is.
Het is daarom sowieso altijd slim om voordat je verbindt met een netwerk te controleren of deze wel legitiem is. Hackers kiezen vaak voor betrouwbare namen zoals ‘Schiphol wifi’, ‘Wifi in de trein’ of de naam van het koffietentje waar je zit. Vraag bij twijfel dus altijd even bij het personeel na welk wifi-netwerk je moet hebben.
2. Schakel automatisch delen van bestanden / AirDrop uit
Het handige van een (draadloos) netwerk is dat verbonden apparaten snel bestanden met elkaar kunnen uitwisselen. Zet deze instelling echter uit als je verbindt met een openbaar wifi-netwerk. Dit maakt het voor hackers anders erg makkelijk om malware en virussen te op je apparaat te installeren.
3. Gebruik een VPN
Naast het opzetten van valse wifi-netwerken, kunnen hackers ook het dataverkeer tussen je apparaat en de router van het wifi-netwerk onderscheppen. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld aan de haal gaan met wachtwoorden, bankgegevens en andere persoonlijke info. Een VPN biedt uitkomst; met dit stukje software versleutel je al je internetactiviteiten, zodat een hacker hier niets meer mee kan. Meer info over het gebruiken van een VPN vind je in dit blog.
4. Vermijd gevoelig dataverkeer
Toevallig geen VPN die je kunt gebruiken? Verzend dan geen gevoelige gegevens op een openbaar wifi-netwerk. Internetbankieren of inloggen op DigiD doe je in dat geval dus liever thuis. Moet je toch die ene factuur op tijd betalen als je onderweg bent? Maak dan zelf een beveiligde hotspot aan met de mobiele dataverbinding van je smartphone. Het verbruik gaat wel af van je databundel, dus vergeet ‘m niet uit te zetten als je de rest van de treinreis een film gaat streamen.
5. Gebruik een versleutelde verbinding
Controleer altijd of er ‘HTTPS’ aan het begin van de url van een website staat. Hiermee weet je zeker dat de verbinding tussen de browser en de server versleuteld is. In de meeste browsers zie je een klein hangslotje voor het adres van de website om deze versleuteling aan te geven.
6. Zorg dat je firewall en antivirus up-to-date zijn
Een firewall en antivirus bieden nooit volledige bescherming tegen hackers. Maar het vormt wel een extra beschermingslaag die het voor hackers net iets moeilijker maakt om toegang te krijgen tot je apparaat, of om daar bestanden op te installeren.