Kies je webmail

ADSL

Een verbinding via ADSL en de nieuwste generatie glasvezel tegenover elkaar

Wat is ADSL?

ADSL is een technologie die al jarenlang wordt gebruikt om internetverbindingen tot stand te brengen. Maar wat is ADSL precies en hoe verhoudt het zich tot andere technologieën zoals glasvezel en VDSL?

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Deze technologie maakt het mogelijk om snelle datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad mogelijk te maken. Het is een type DSL-verbinding waarbij de snelheid van downloaden hoger is dan de snelheid van uploaden, vandaar de term 'asymmetrisch'.

 

De opkomst van glasvezel en VDSL

Hoewel ADSL nog steeds veel wordt gebruikt, zijn er nieuwere technologieën op de markt die snellere en meer betrouwbare internetverbindingen bieden. Twee van deze technologieën zijn glasvezel en VDSL.

VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) is een verbeterde versie van ADSL. Het biedt hogere downloadsnelheden en is vooral nuttig voor activiteiten die veel bandbreedte vereisen, zoals het streamen van hoge kwaliteit video's.

Glasvezel is een nog nieuwere technologie die de potentie heeft om de snelste internetverbindingen te bieden. In tegenstelling tot ADSL en VDSL, die gebruik maken van koperen telefoonlijnen, maakt glasvezel gebruik van dunne glasvezelkabels om data te verzenden.

Kenmerken van ADSL

Asymmetrische snelheden

Asymmetrische snelheden

ADSL internet heeft net als VDSL internet Asymmetrische snelheden. Dit houdt in dat de upload- en downloadsnelheden niet gelijk zijn aan elkaar. De downloadsnelheid ligt hoger dan de uploadsnelheid, waardoor downloaden en streamen erg makkelijk gaat.

afstandsafhankelijk

afstandsafhankelijk

Daarnaast zijn de prestaties van ADSL afhankelijk van de afstand tussen de telefooncentrale en de gebruiker. Hoe korter de afstand van jou naar de telefooncentrale, hoe beter de kwaliteit van jouw internet is.

Koperen telefoonkabels

Koperen telefoonkabels

Net als VDSL maakt ADSL gebruik van de koperen telefoonkabels, die vrijwel in elk gebied liggen. Hierdoor kan bijna iedereen gebruik maken van het netwerk, zonder dat er nieuwe kabels moeten worden aangelegd.

Bijna overal beschikbaar

Bijna overal beschikbaar

Doordat bijna overal telefoonkabels liggen, is ADSL bijna in elk huis leverbaar. Hierdoor heb je dus geen nieuwe aansluiting nodig en kan een aansluiting op ADSL gemakkelijk geregeld worden.

Voordelen van glasvezel ten opzichte van Adsl

Hogere snelheden

Allereerst zijn de snelheden die glasvezel biedt hoger dan dat een ADSL verbinding kan bieden. Dit komt door de nieuwste techniek in de kabels. Daarnaast zijn de snelheden die glasvezel biedt symmetrisch, dus de upload- en downloadsnelheid zijn gelijk aan elkaar.

Betrouwbaar

Daarnaast is een glasvezelverbinding veel betrouwbaarder dan een ADSL verbinding. Hierdoor wordt glasvezel ook gezien als de stabielste internetverbinding die er is. Waar weersomstandigheden nog invloed hebben op jouw internetsnelheid bij een ADSL verbinding, is dit bij een glasvezelverbinding niet meer het geval.

Toekomstgericht

Wanneer je toekomstgericht gaat kijken is glasvezel ook een betere keuze dan ADSL. Door middel van de technologische ontwikkelingen is de vraag naar een goede internetverbinding steeds groter. Door de technologie die in de glasvezelkabels is verwerkt kan het netwerk veel data te gelijk aan. Dit zorgt ervoor dat iedereen in huis tegelijk online kan zijn en je dus klaar bent voor de toekomst

Veilig

Als laatste is een glasvezelverbinding veiliger dan een ADSL verbinding. Glasvezelkabels zijn minder makkelijk af te tappen dan koperen kabels die worden gebruikt bij een ADSL verbinding. Dit houdt in dat er ongeoorloofd gegevens worden onderschept tijdens de verzending van jou naar de centrale. Wil je dus je privacy beschermen? Kies dan voor een glasvezelaansluiting.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.