Kies je webmail

DSL internet

1 van de 3 internettechnieken in Nederland is DSL internet.
Maar wat is het en waarom is deze techniek steeds minder van toepassing?

Wat is DSL?

DSL is internet via de koperen telefoonlijn en staat voor Digital Subscriber Line. Het is 1 van de 3 internettechnieken die voorkomen in Nederland naast internet via glasvezel en kabel (coax).

Dit is een vrij oude internettechniek die hoogstwaarschijnlijk steeds meer zal worden uit gefaseerd in Nederland. Via deze techniek zijn de internetsnelheden het laagst vergeleken kabelinternet en glasvezel. Zo kan er bijvoorbeeld geen gigabit internet (1000 Mbps) aangeboden worden via DSL in tegenstelling tot kabelinternet en glasvezel.

Ook is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid bij internet via DSL.

Onderscheid ADSL en VDSL

DSL is de overkoepelende term voor de varianten ADSL en VDSL.

ADSL

ADSL staat voor asymmetric digital subscriber line. Dit is 1 van de 2 bekende variaties van DSL internet en de meest verouderde variant van de 2.

VDSL

VDSL staat voor Very-high-bitrate Digital Subscriber Line. Deze variant van DSL internet is de opvolger van ADSL en biedt de mogelijkheid voor sneller internet dan de andere variant ADSL. Ook hierbij is de downloadsnelheid nog steeds wel hoger dan de uploadsnelheid.

DSL of glasvezel?

Afhankelijk van je adres heb je de keuze uit internet via glasvezel of DSL. Hierbij is glasvezelinternet de betere en modernere internettechniek. Glasvezel brengt namelijk vele voordelen met zich mee vergeleken DSL internet.

En tegenwoordig zijn de kosten redelijk vergelijkbaar en is het idee dat glasvezel duurder is achterhaald. Naast de kosten is glasvezel ook vele malen betrouwbaarder dan DSL en zorgt het voor een stabiele verbinding om te internetten.

Meer informatie

Overstappen naar glasvezel

Overstappen van DSL naar glasvezel is een slimme keuze. Check snel of glasvezel van DELTA beschikbaar is op jouw adres!

Postcodecheck

Even geduld alsjeblieft

Bezig met ophalen gegevens

Veelgestelde vragen

Ja, DSL zal steeds minder een rol gaan spelen. De techniek is verouderd en niet toekomstbestendig.

Glasvezel is een moderne techniek die vele voordelen heeft vergeleken DSL. Zo is de snelheid via glasvezel bijvoorbeeld hoger, symmetrisch en minder storingsgevoelig.

En het idee dat glasvezel flink duurder is is inmiddels ook achterhaald.

Nee, wij bieden geen DSL internet aan.

DSL staat voor Digital Subscriber Line.

Hoewel veel huishoudens lang gebruik gemaakt hebben van DSL internet is deze techniek inmiddels wel verouderd. Het is niet toekomstbestendig en het kan niet dezelfde internetsnelheden behalen als glasvezel.

Nee, DSL internet is niet hetzelfde als internet via de coaxkabel (ook wel bekend als kabelinternet). De 3 voorkomende internettechnieken in Nederland zijn glasvezel, kabel en DSL.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.