Kies je webmail
Te veel wachtwoorden om te onthouden? Probeer een wachtwoordmanager

Te veel wachtwoorden om te onthouden? Probeer een wachtwoordmanager

10 maart 2021

Veel websites, nog meer wachtwoorden. En steeds meer websites stellen hoge eisen aan je wachtwoord, met combinaties van (hoofd)letters, cijfers en leestekens. Hoewel zo’n complex wachtwoord lastig is om te kraken, is-ie ook moeilijk te onthouden. En daarom gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites, of een variatie daarop. Geen goed idee, want bij een datalek loop je risico om toegang tot je accounts kwijt te raken. Een wachtwoordmanager kan uitkomst bieden.

Als MFA geen optie is

We schreven al eerder hoe je met MFA (Multi-Factor-Authenticatie), oftewel tweestapsverificatie, je online accounts veiliger maakt. Helaas wordt deze dienst niet door iedere website ondersteund. Om je gegevens alsnog te beschermen moeten al je wachtwoorden voor elke website sterk én uniek zijn. Dat lang niet iedereen dat doet, is logisch, maar zwakke of hergebruikte wachtwoorden zijn vaak wel de oorzaak van hacks. Met een wachtwoordmanager wordt het beheren en beveiligen van complexe, unieke wachtwoorden een stuk makkelijker.

Digitale kluis

Een wachtwoordmanager is het best te omschrijven als een digitale kluis waarin al je unieke wachtwoorden en gebruikersnamen versleuteld staan opgeslagen. Dit betekent dat je alleen nog maar het wachtwoord van je wachtwoordmanager hoeft te onthouden. Zodra je een website bezoekt en wilt inloggen, vult de manager automatisch je gegevens in – in veel gevallen dus ook beveiligingsvragen, profielgegevens en andere informatie. Een aantal aanbieders biedt de functionaliteit om de manager gelijktijdig op verschillende apparaten (zoals je laptop, tablet en smartphone) te gebruiken. De ene slaat je gegevens lokaal op (dus op je harde schijf), de andere in de cloud met automatische synchronisatie. In veel gevallen is het ook mogelijk dat de wachtwoordmanager complexe wachtwoorden genereert om te gebruiken. 

Makkelijk wachtwoorden delen

Je kunt met een wachtwoordmanager gemakkelijk wachtwoorden delen met verschillende mensen. Vooral zakelijk is dat handig: de inloggegevens hoeven dan niet meer op papier, per sms of e-mail met elkaar gedeeld te worden. Ook vermijd je met een wachtwoordmanager dat werknemers na hun dienstverband nog toegang hebben tot systemen. Als manager kun je vanuit een centrale plek alle wachtwoorden beheren, updaten en toewijzen aan werknemers met die toegang nodig hebben tot bepaalde software.

Hoofdwachtwoord kwijtraken

Het grootste nadeel van een wachtwoordmanager is dat je al je inloggegevens kwijt bent als je jouw hoofdwachtwoord kwijtraakt. Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om dat risico zo klein mogelijk te maken en je wachtwoord te herstellen. Gebruikers van wachtwoordmanagers adviseren om je hoofdwachtwoord te bewaren in een tekstbestand op een usb-stick, en deze op een veilige plek op te bergen. Er zijn veel aanbieders van wachtwoordmanagers. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Benieuwd welke wachtwoordmanager het beste bij jouw behoeftes past? De Consumentenbond deed eerder dit jaar onderzoek naar de beste betaalde en gratis wachtwoordmanagers.  
Wist je dat er naast wachtwoordmanagers ook andere mogelijkheden zijn om moeilijke wachtwoorden makkelijker te onthouden? We schreven al eerder over het gebruik van vingerafdruk en gezichtsherkenning, usb-sticks en wachtzinnen als manieren voor het onthouden van wachtwoorden.

Bekijk welke deals mogelijk zijn op jouw adres

Onze website werkt niet goed in Internet Explorer, deze browser wordt niet meer onderhouden door Microsoft. Wij raden een moderne browser aan, zoals Edge, Chrome, Firefox of Safari.