MijnDELTA
Online TV
Webmail
In steeds meer plaatsen wordt glasvezel beschikbaar. Maar wat is het? En hoe werkt glasvezel eigenlijk?
Glasvezel is vezel van glas die zo dun is als een haar.
Door deze vezel worden signalen en data geschoten met de snelheid van het licht. Deze signalen kaatsen tegen de binnenkant van de vezels, waardoor je zonder kwaliteitsverlies hele grote bestanden en data over het netwerk kunt sturen.
Glasvezel is gemaakt voor de toekomst. Hoewel andere types netwerken zoals het kabelnetwerk nu nog goed zijn, kan glasvezel nog meerdere keren opschalen als ons internetgebruik alleen maar toeneemt.
De techniek achter glasvezel bestaat al sinds de vorige eeuw, namelijk sinds de jaren 60. Maar daarna is de glasvezeltechniek verder verfijnd. Daardoor werd glasvezel nog stabieler.
Inmiddels is een groot deel van het netwerk in Nederland al van glasvezel voorzien. Maar nu worden ook vele aftakkingen ‘verglaasd’ zoals het laatste stukje naar een woning of bedrijf.
Ook wijzelf werken hard aan het uitbreiden van ons glasvezelnetwerk.
Benieuwd hoe een glasvezelnetwerk eigenlijk wordt aangelegd? Hiervoor zijn verschillende stappen nodig. We lichten ze overzichtelijk voor je toe. In grote lijnen komt het hierop neer:
Dankzij de techniek achter glasvezel kunnen we ook internetten.
Hiervoor heb je een glasvezelaansluiting, modem en abonnement nodig.
Het is goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om gebruik te maken van glasvezel. Bij DELTA passen we de FTTH-methode toe, oftewel Fiber to the Home. Dit is ook de meest geschikte methode voor het optimaal profiteren van glasvezel.
Bij FTTH wordt glasvezel daadwerkelijk aangesloten tot in je woning. Bij andere methodes lopen de glasvezelkabels bijvoorbeeld eerst naar een straatkast en vanuit de straatkast met een oudere kabeltechniek naar je woning. Maar met dergelijke methodes heb je niet optimaal glasvezel internet in tegenstelling tot FTTH.
Benieuwd naar de kosten van glasvezel? Hiervoor is het goed om onderscheid te maken tussen glasvezel aanleg, aansluiting en abonnement. Het is ook afhankelijk van of glasvezel al op jouw adres beschikbaar is.
DELTA introduceerde als eerste telecomaanbieder in Nederland glasvezel internet via XGS-PON technologie. Hiermee zijn internetsnelheden te behalen die nog hoger zijn dan 1 Gig (1000 Mbps).
Ons eigen glasvezelnetwerk is een initiatief van DELTA Netwerk.
DELTA Netwerk legt verspreid in Nederland glasvezel aan. In de stad, de dorpen, het buitengebied en op bedrijventerreinen. Stap voor stap sluiten wij woningen en bedrijven aan op glasvezel.
Benieuwd of glasvezel van DELTA al beschikbaar is op jouw adres? Doe de postcodecheck!
Glasvezel is nog niet overal beschikbaar dus het kan zijn dat je nog niet kunt internetten via glasvezel. Een eenvoudige manier om te checken of je al glasvezel hebt is door de glasvezelcheck te doen.
Glasvezel is sneller, stabieler en toekomstbestendiger dan andere types internetverbindingen. Zo profiteer je onder andere van een hogere topsnelheid en kun je even snel down- als uploaden met glasvezel internet.
Dat is onder andere afhankelijk van waar je woont. Wel is het goed om te weten dat glasvezel momenteel aangelegd wordt in steeds meer plaatsen.
Meestal zal je persoonlijk worden geïnformeerd als er in jouw wijk of buurt glasvezel wordt aangelegd.
Glasvezel biedt volop voordelen, ook voor zakelijk internetgebruik. Mede dankzij de hogere uploadsnelheden dan via andere internetverbindingen.
Benieuwd naar ons zakelijke glasvezelaanbod?
Onze internetsnelheden via glasvezel vind je op onze aanbodpagina voor glasvezel.
Ja, ook voor glasvezel internet gebruik je een modem.
Een glasvezelaansluiting is eigenlijk niks anders dan een verbinding van de glasvezelkabel naar een glasvezelkastje in je woning.
Ja, ook met glasvezel kun je internetten via wifi.
Lees meer over tv via glasvezel.
Overstappen naar glasvezel hoeft geen gedoe te zijn. Lees meer over overstappen naar glasvezel.